Politika

Zorica Kovačević: Netačne Marićeve tvrdnje

Netačne su tvrdnje ministra rada i socijalnog staranja Borisa Marića u tekstu objavljenom u dnevnom listu „Dan“ 06.09.2016. godine u kojem je saopštio da postoji opasnost da Vlada Crne Gore, bez konsultovanja sa socijalnim partnerima, predloži Skupštini Crne Gore novi Zakon o radu, kao i daje Ministarstvo rada i socijalnog staranja odvojeno od socijalnih partnera radilo na tekstu Zakona, saopštava predsjednica opštinskog odbora DPS Danilovgrad, Zorica Kovačević. Saopštenje prenosimo integralno:
Zorica Kovačević: Netačne Marićeve tvrdnje
Portal AnalitikaIzvor

"Naime, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kao predlagač zakona, sačinilo je radnu verziju Zakona o radu, koji je socijalnim partnerima dostavilo 29.05.2015. godine.

Tekst radne verzije Zakona o radu je pripremilo Ministarstvo, a koji je usaglašen sa pravnom tekovinom EU, konvencijama i preporukama MOR-a i ostalim izvorima međunarodnog prava, koji je sastoji od najboljih iskustava zemalja u regionu i Evropi, a koja uključuje standarde definisane naprijed navedenim propisima međunarodnog prava. Socijalni partneri su pristupili izmjeni i dopuni važećeg Zakona o radu, čiji osnov ne čini radna verzija zakona koju im je dostavilo Ministarstvo, uz sve navedene propise međunarodnog prava.

Shodno Programu pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji i Akcionom planu za pregovaračko Poglavlje 19, ovo Ministrstvo je u obavezi da pripremi novi Zakon o radu do kraja 2017. godine, tako da se ima dovoljno vremena za usaglašavanje sa socijalnim partnerima prije slanja teksta zakona Evropskoj komisiji, svim nadležnim institucijama u skladu sa Poslovnikom Vlade Crne Gore, kao i Socijalnom savjetu, radi davanja mišljenja, nakon čega će biti dostavljen Vladi Crne Gore na utvrđivanje konačnog teksta Predloga zakona, koji će biti proslijeđen u skupštinsku proceduru.

I na kraju ubijeđena sam da će Ministarstvo rada i socijalnog staranja nastaviti sa usaglašavanjem zakonskih rješenja, koja su predložena u radnoj verziji novog Zakona o radu, koje je Ministarstvo dostavilo socijalnim partnerima, radi pronalaženja kompromisa sa socijalnim partnerima u pogledu različitih stanovišta povodom određenih zakonskih rješenja", zaključuje Kovačević.

Portal Analitika