Abiznis

Plan bruto naplate poreza i doprinosa premašen za 15 miliona eura

Poreska uprava Crne Gore tokom 8 mjeseci 2016. godine ostvarila je naplatu poreza i doprinosa u ukupnom bruto iznosu od 582.474.191,54 €, čime je plan naplate za navedeni period premašen za više od 15 miliona eura, odnosno 2,5 %.
Plan bruto naplate poreza i doprinosa premašen za 15 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Sem toga, navedeni rezultat iznad je ostvarenja iz komparativnog perioda 2015. godine za čak 22 miliona eura odnosno 4 %. Poreska uprava je realizacijom niza aktivnosti tokom predsezone spremno ušla u glavnu turističku sezonu, a koordinacija rada svih službi, od registracije i edukacije poreskih obveznika, preko inspekcije zadužene za sankcionisanje nelegalnog poslovanja, do i intenzivnih napora na obezbjeđivanju poreskih potraživanja rezultirala je pozitivnim efektima na naplatu prihoda, naročito u komparaciji sa prethodnim godinama.

Tako je u periodu od marta do avgusta u primorskim opštinama ostvarena ukupna bruto naplata u iznosu od 115.376.711,00 eura, što je 8 miliona eura, ili 7 %, iznad plana, odnosno 9 miliona eura, ili 8 %, više nego u istom periodu 2015. godine. 

''Kada je u pitanju praćenje predsezone i turističke sezone sa aspekta kontrole regularnosti poslovanja poreskih obveznika, sa posebnim fokusom na primorskim opštinama, kao i svim ostalim mjestima koja predstavljaju dio turističke ponude Crne Gore, poreski inspektori izvršili su ukupno 3.001 provjeru i utvrdili nepravilnosti kod 481 poreskih obveznika'', navodi se u saopštenju.

Po tom osnovu izdato je 704 prekršajna naloga u ukupnom novčanom vrijednošću od 1.105.500,00 eura. Kod 27 poreskih obveznika izrečena je mjera privremene zabrane obavljanja djelatnosti pečaćenjem objekata u skladu sa članom 88 Zakona o poreskoj administraciji.  

Nastavak obavljanja djelatnosti kod navedenih objekata omogućen tek po otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i izmirenju svih dospjelih poreskih obaveza. Osim posjedovanja poreskih registar kasa i evidentiranja prometa preko istih, posebna pažnja u kontrolama bila je posvećena provjeri regularnosti poslovanja pri uplati dnevnih pazara, kao i prijavljivanju rezidentne i nerezidentne radne snage i izmirivanju poreskih obaveza po tom osnovu. 

''Treba naglasiti da su preduzete mjere imale za cilj ne samo obezbjeđenje budžetskih prihoda, već i uspostavljanje fiskalne discipline na dugoročnom nivou, kao i podizanje svijesti o značaju regularnog poslovanja za izgradnju povoljnog ekonomskog okruženja, a iste će svakako nastavljene i po završetku ljetnje turističke sezone'', istakli su iz Poreske uprave Crne Gore.

Portal Analitika