Svijet

UN: Tramp širi rasne i vjerske predrasude

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Zeid Rad al Husein optužio je republikanskog kandidata za predsjednika SAD Donalda Trampa za širenje "ponižavajućih rasnih i vjerskih predrasuda" i upozorio na jačanje populističke politike u zapadnoevropskim zemljama koja bi mogla prerasti u nasilje, piše New York Times.
UN: Tramp širi rasne i vjerske predrasude
Portal AnalitikaIzvor

Husein je na pres konferenciji u Hagu pomenuo holandskog desničarskog političara Gerta Vildersa i druge, kako je rekao "populiste i demagoge”.

UN-ov visoki komesar optužio je Trampa, Vildersa, mađarskog premijera Viktora Orbana i francusku političarku Marin Le Pen za “taktiku širenja straha” i rekao da je to vrlo slično onome što čini i takozvana Islamska država.

“Ne želim da me pogrešno shvatite. Ne izjednačavam ove nacionalističke demagoge i Islamsku državu, ali po načinu komunikacije, baratanje poluistinama i pretjeranom pojednostavljenju, džihadisti i ovi populisti koje sam imenovao imaju vrlo puno sličnosti. Istorija je Vildersa i njemu slične političare naučila da se nametnuti strah i predrasude mogu pretvoriti u oružje. Atmosfera puna mržnje lako se pretvara u veliko nasilje”, rekao je al Husein.

Vildersove najave kako će zabraniti Kuran i ulazak u Holandiju muslimanskim migrantima komesar UN-a nazvao je grotesknim.

Portal Analitika