Politika

ĐUKANOVIĆ: Da bi se osvojila vlast mora se biti lojalan svojoj državi

Predsjednik Vlade i predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović smatra da je od izuzetne važnosti da i u novom sazivu parlamenta bude ubjedljiva većina koja podržava evropski i evroatlantski put Crne Gore, izgradnju društva vladavine prava i njen demokratski razvoj. Govoreći o ponudi DPS-a građanima Crne Gore, Đukanović najavljuje paket konkretnih mjera prema socijalno najugroženijem sloju ljudi.
ĐUKANOVIĆ: Da bi se osvojila vlast mora se biti lojalan svojoj državi
Portal AnalitikaIzvor

"Planiramo poseban paket mjera prema socijalno najugroženijima, prema građanima koji su za potrebe preživljavanja uzimali potrošačke kredite do određenog nivoa. Želimo da im pomognemo u vraćanju obaveza bankama. Podsticaj preduzetništvu je i do sada bio znak prepoznavanja naše politike, a sada nudimo još bolje uslove, mladima, ženama u biznisu... Za one koji imaju visokoškolske diplome već smo ponudili beskamatne kredite. Sad ćemo ih ponuditi i za radnike koji su u tranziciji izgubili posao kao tehnološki viškovi. Daćemo nove olakšice za poslodavce koji zapošljavaju te ljude, s obzirom da se mnogi od njih neće odlučiti da započnu svoj biznis", ističe Đukanović.

Predsjednik DPS-a ocjenjuje da je problem najvećeg dijela opozicije što ne shvata da se u današnje vrijeme ni na Balkanu ne može voditi politika po starim matricama.

"Neki djelovi opozicije danas se otimaju o ,,genijalni izum“ formulisan u njihovim sloganima: ,,Mi ili on(i)“. Prepisivački, luzerski pokušavajući da ponove neki od scenarija koji su urodili promjenom vlasti u bližem ili daljem okruženju. Ali, avaj, imaju samo jedan problem. Da objasne što su upravo oni, i DF i Demokrate, u tada drugim formacijama, recimo u Beogradu branili – Njega!? A bili protiv demokratske Srbije i demokratske Crne Gore koje su željele i dobile promjene! E, sad se ti isti lideri opozicije u Crnoj Gori lažno predstavljaju kao demokrate i nosioci progresa. Iako su i tada, kao i danas, bili i protiv Evrope i protiv NATO. I što je najteže – protiv Crne Gore", ocjenjuje Đukanović u razgovoru za Pobjedu.

Upitan zbog čega građani treba da na parlamentarnim izborima zaokruže DPS, Đukanović je kazao da je to zbog jasne vizije budućnosti Crne Gore koju DPS dokazano ima!

"Takođe i zbog nesumnjive sposobnosti da svoju viziju ostvari. Podsjetimo: DPS je bio na čelu ove države kada je u njoj, jedinoj od svih ex-yu republika, devedesetih godina sačuvan mir; i kada je uspostavljena ekonomska održivost Crne Gore u možda najtežim godinama njene novije istorije iako je u vremenu Jugoslavije dobar dio javne potrošnje Crne Gore finansiran dotacijama iz budžeta zajedničke države; i kada je Crna Gora kao dio Savezne Republike Jugoslavije sačuvana od NATO bombardovanja; i kada je trebalo mudro, a ne glavom kroz zid, ostvariti pravo na referendum i steći nezavisnost po strogim evropskim demokratskim pravilima, što je obezbijedilo nepodijeljeno priznanje svjetske demokratske javnosti. Upravo tada je DPS pokazala sposobnost jasne vizije. Tražili smo pravo na obnovu nezavisnosti, tvrdeći da smo u stanju da očuvamo stabilnost koja je bila napadnuta i iz Crne Gore i iz susjedstva, ali i objašnjavajući da nam kormilo za upravljanje Crnom Gorom treba da bi ona postala uzorna članica evropske i evroatlantske zajednice. I to se dogodilo. Uprkos kriznom ambijentu u evropskom okruženju, uprkos nerazumijevanju i destrukciji dijela domaće javnosti. Crna Gora je danas praktično članica NATO, ubjedljivi lider evropskih integracija među svim zemljama kandidatima, uz to i ekonomski najrazvijenija država Zapadnog Balkana. Veoma je važno da i u novom sazivu Parlamenta bude ubjedljiva većina koja podržava evropski i evroatlantski put Crne Gore, izgradnju društva vladavine prava i njen demokratski razvoj. Vjerujem da učinjeno preporučuje one koji su bili i arhitekte i izvođači i branitelji tih tekovina društvenog napretka Crne Gore za novo povjerenje", naveo je Đukanović.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika