Društvo

ALTUN: Pomoć Crnoj Gori bez uslovljavanja

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) je preko Kancelarije za programsku koordinaciju u Podgorici tokom prethodnih devet godina u Crnoj Gori realizovala više od 270 projekata vrijednih više od 15 miliona eura. Koordinator kancelarije u Podgorici Ahmed Altun, koji je odnedavno preuzeo tu funkciju, naglasio je da granice za pomoć Crnoj Gori ne postoje i da je ona bez uslovljavanja i bez obaveza uzvraćanja.
ALTUN: Pomoć Crnoj Gori bez uslovljavanja
Portal AnalitikaIzvor

POBJEDA: Odnedavno ste preuzeli funkciju koordinatora TIKA kancelarije u Crnoj Gori, koji su Vaši prvi utisci?

ALTUN: Srećan sam zbog toga što obavljam dužnost u prijateljskoj državi Crnoj Gori. Kada sam došao, nijesam se osjećao kao stranac. Vidio sam da imamo dosta zajedničkih i sličnih karakteristika kako u socijalnom tako i u kulturnom životu.

POBJEDA: Šta leži u temeljima pomoći TIKA-e, odnosno Turske prema Crnoj Gori?

ALTUN: Generalno, Turska preko TIKA-e ima za cilj da preko pomoći koju pruža širom svijeta širi poruku mira. Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan u svojoj viziji prema TIKA-i kaže: ,,Gdje god u svijetu se nalazi čovjek sa teškoćama kao Turska ćemo ići na te  prostore i pomoći ćemo onoliko koliko možemo“.

Naš cilj je da pomognemo Crnoj Gori u razvoju. Da budemo dio stvaranja mostova saradnje i prijateljstva u regionu, povećati obostranu saradnju i komunikaciju između Turske i Crne Gore, povećati na veći nivo već dobro uspostavljene odnose i pružiti ruku prijateljstva turskog naroda u svim oblastima.

Želimo da sprovodimo aktivnosti i projekte ne praveći razlike u vjeri, jeziku, rasi, želimo da u kontinuitetu bogatimo saradnju i budemo prisutni na različitim poljima.

POBJEDA: Kada je otvorena Kancelarija za programske aktivnosti u Podgorici i na kojim poljima sprovodite aktivnosti, možete li nam reći u kojim oblastima realizujete projekte?

ALTUN: Kancelarija za programske aktivnosti je u Crnoj Gori počela u maju 2007. godine. Sprovodimo aktivnosti u onim poljima gdje ima najviše potrebe. Sagledajući državne vrijednosti i socijalnu dinamiku sarađujemo sa državnim institucijama kao i nevladinim sektorom. TIKA je prisutna na poljima obrazovanja, zdravstva, poljoprivrede, obezbjeđivanja pitke vode, restauracije, kao i na poljima socijalne, kulturne i upravljačke aktivnosti.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika