Abiznis

Bulc-Brajović: Crna Gora da nastavi da bude faktor stabilnosti regiona

Crna Gora je ostvarila značajan napredak u oblasti saobraćaja, pri čemu treba da radi na regulatornim unaprijeđenjima kako bi nastavila da bude faktor stabilnosti regiona zapadnog Balkana, ocijenila je komesar Evropske unije za saobraćaj, Violeta Bulc.
Bulc-Brajović: Crna Gora da nastavi da bude faktor stabilnosti regiona
Portal AnalitikaIzvor

Ona je, nakon sastanka sa ministrom saobraćaja i pomorstva, Ivanom Brajovićem, kazala da je ostvaren dobar progres do sada i čestitala Crnoj Gori na svim koracima koje je odradila u cilju pridruživanja EU.

"Smatramo da je to sve dodatni motiv da nastavi da radi na tako dobar i odlučan način kao do sada i pozivamo Crnu Goru da nastavi da bude faktor stabilnosti u regionu zapadnog Balkana, radi na projektima prekogranične saradnje kako bi zahvaljući svom tom radu u budućnosti postala dio jedinstvenog saobraćajnog tržišta“, rekla je Bulc novinarima.

Ona je pozvala Crnu Goru da radi na mekim mjerama, kao što su sistemi upravljanja i informacione tehnologije u saobraćaju, gdje se mogu mnogo brže postići rezutati nego kada se radi na infrastrukturnim ulaganjima za koje treba dosta vremena.

"Potrebno je fokusirati se na bezbjednost drumskog saobraćaja, s obzirom na to da je svaki život koji se izgubi velika šteta, a sve što radimo radimo za ljude i njihovu dobrobit. Imamo cilj na nivou EU - nula smrtnih slučajeva i nadamo se da će Crna Gora dati doprinos tom cilju“, navela je Bulc.

Ona je kazala i da su jako zadovoljni razvojem u sektoru saobraćaja koji se dešava posebno u protekle dvije godine, koji u krajnjoj liniji omogućavaju stabilnost regiona i nesmetanu tranziciju kroz pridruživanje tog regiona evropskoj porodici.

"Drago mi je što je Crna Gora otvorila pregovore u poglavljima 14 i 21 - Saobraćajna politika i Transevropske mreže. Nadamo se da će to Crnoj Gori omogućiti da brže radi na regulatornim unaprijeđenjima koja će je dovesti u red država članica EU“, dodala je Bulc.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović, kazao je da je sa Bulc razgovarao o svim aspektima funkcionisanja saobraćajnog sistema u Crnoj Gori.

“Ponosan sam na pohvale koje smo dobili, što se pokazalo i kroz otvaranje poglavlja 14 i 21 u kojima učestvuje Ministarstvo saobraćaja”, rekao je Brajović.

On je naveo da je predstavio Bulc sve što su uradili u normativnoj sferi, ali i konkretne projekte koje realizuju i koji su u planu da se realizuju.

“Planiramo nove zakone o drumskom saobraćaju i bezbjednosti na putevima, a govorili smo i o svim aspektima razvoja, ne samo putne već i željezničke infrastrukture, pomorskog i vazdušnog saobraćaja”, precizirao je Brajović.

Prema njegovim riječima, naišli su na veliko razumijevanje za razvojne projekte, pri čemu je Crna Gora aplicirala sa svojim projektima kroz zapadno-balkanskuu šestorku i participira u svim projektima koji se rade.

Izvor: Mina business

Portal Analitika