Svijet

Hladan tuš: Putin i princ Mohamed bez dogovora

Saudijska Arabija i Rusija dogovorile su se da sarađuju kako bi se obezbjedila stabilnost tržišta nafte, ali ne više od toga.
Hladan tuš: Putin i princ Mohamed bez dogovora
Portal AnalitikaIzvor

Lideri dvije države najvećih proizvođača nafte u svijetu nisu ponudili konkretne predloge, izvještava njujorška agencija "Blumberg".

Stabilnost na tržištu nafte nije moguća bez saudijsko-ruske saradnje, izjavio je saudijski princ prestolonasljednik Mohamed bin Salman poslije jučerašnjeg sastanka sa predsjednikom Ruske Fedracije Vladimirom Putinom u turističkom centru Hangdžou, u Kini, gdje se održava samit Grupe 20 (G20). 

"Naše zemlje su dva najveća proizvođača nafte, i zato ne može biti stabilne politike u oblasti nafte bez učešća Rusije i Saudijske Arabije", rekao je princ Mohamed. Putin je naveo da je važno da dvije zemlje "održavaju stalni dijalog". 

Izjava princa Mohameda dolazi tri dana nakon što je Putin rekao da bi želio da se Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i Rusija dogovore o zamrzavanju isporuka ove sirovine kako bi stabilizovale tržište, navodi "Blumberg". 

Kako podsjeća njujorška agencija, OPEK je usvojio 2014. godine politiku koju protežira Rijad, a koja omogućava članicama kartela povećanje proizvodnje kako bi zaštitile tržišne udjele od posljedica rasta proizvodnjih troškova. 

Proizvodnja nafte u OPEK-u skočila je na rekordnih 33,69 miliona barela dnevno u avgustu, što je blizu trećine globalne tražnje, pokazalo je prošlonedjeljno istraživanje "Blumberga". 

"Rusija i Saudijska Arabija konstruktivno izjavljuju da bi zamrzavanje proizvodnje bilo dobro za tržište nafte, ali je pitanje da li će one zaista to i realizovati, ili ne", izjavio je Edvard Bel, analitičar za tržište sirovina iz banke "Emirejts NBD PJSC" u Dubaiju.

 

b92.net

Portal Analitika