Abiznis

Ministarstvo ekonomije: Drugi blok TE za rješavanje energetskih i ekoloških pitanja

Projekat izgradnje Drugog bloka TE „Pljevlja“ je prioritetni projekat Vlade Crne Gore, koji je kao takav prepoznat u svim njenim strateškim dokumentima, među kojima je i Strategija razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine. Riječ je o dokumentu koji je u potpunosti usklađen sa direktivama EU i međunarodnim konvencijama o zaštiti životne sredine i koji je, prije usvajanja, dobio pozitivne ocjene od strane Sekretarijata energetske zajednice u Beču, zvanične institucija EU u oblasti energetike za jugoistočnu Evropu, navodi se u reagovanju Ministarstva ekonomije povodom saopštenja NVO Green Home u vezi sa projektom izgradnje drugog bloka TE „Pljevlja“,
Ministarstvo ekonomije: Drugi blok TE za rješavanje energetskih i ekoloških pitanja
Portal AnalitikaIzvor

Kako navode iz resornog ministarstva, projekat izgradnje Drugog bloka TE „Pljevlja“ je prioritetni projekat Vlade Crne Gore, koji je kao takav prepoznat u svim njenim strateškim dokumentima, među kojima je i Strategija razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine. Riječ je, kako ističu, o dokumentu koji je u potpunosti usklađen sa direktivama EU i međunarodnim konvencijama o zaštiti životne sredine i koji je, prije usvajanja, dobio pozitivne ocjene od strane Sekretarijata energetske zajednice u Beču, zvanične institucija EU u oblasti energetike za jugoistočnu Evropu.

- Dakle, Energetska zajednica, sa kojom je Vlada Crne Gore u stalnoj komunikaciji vezano za ovaj i ostale projekte iz oblasti energetike, prati i podržava naše aktivnosti u oblasti energetike. U tom smislu, jasno je da je Crnoj Gori potreban novi energetski objekat koji će obezbijediti eneregetsku nezavisnost zemlje, sigurnost i stabilnost u snabdijevanju, diverzifikaciju izvora, kao i pitanje deficita, a sve uz poštovanje najviših standarda u oblasti energetike, primjenu najboljih tehničkih rješenja uz obezbjeđivanje najbolje međunarodne prakse u oblasti zaštite životne sredine. Sve navedeno ostvaruje se upravo izgradnjom Drugog bloka TE „Pljevlja“ i ostalih elektroenergetskh objekata. Pored toga što je riječ o strateškom projektu na nivou države, i u ekonomskom, i u energetskom smislu, Drugi blok TE „Pljevlja“ je projekat od ogromnog značaja za grad Pljevlja. Kako najskorija istraživanja pokazuju, to je projekat kome svoju podršku daje skoro 70 odsto stanovnika tog grada, jer će, pored pozitivnoh uticaja koji će imati na zaposlenost, riješiti ekološki problem grada i pitanje toplifikacije na tom području – naglašavaju iz Ministarstva ekonomije.

Takođe, dodaju oni, projekat izgradnje Drugog bloka TE „Pljevlja“ ne isključuje realizaciju projakata koji se tiču korišćenja obnovljivih izvora energije, naprotiv. Na putu da do 2020. godine dostigne nacionalni cilj od 33% udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj finalnoj potrošnji energije, što joj je kao obavezu postavio Savjeta ministara Energetske zajednice, Crna Gora je zaključila 21 ugovor za izgradnju 41 male hidroelektrane.

- Do sada je pušteno u rad 8 malih hidroelektrana, a do kraja ove godine planira se puštanje još 3 mHE. U toku su radovi na izgradnji dvije vjetroelektrane – Krnovo i Možura, a Vlada Crne Gore intenzivno radi na pronalaženju najpovoljnijeg rješenja i za izgradnju HE na Morači i Komarnici. Najzad, kada je o termoenergiji riječ, novim direktivama EU termoelektrane će moći da rade od kraja 2017. do 2023. godine još 20.000 sati. To znači da bi sa sadašnjim režimom rada termoelektrane, a bez izgradnje drugog bloka, nakon utroška odobrenog vremena ona morala da se ugasi, što bi dovelo do deficita električne energije u državi. Dakle, ovim projektom Crna Gora teži onome čemu teže i ostale zemlje Evrope, koje vode računa o izgradnji stabilnog energetskog sistema koji će obezbijediti rješavanje deficita električne energije i sigurnost snabdijevanja za svoje građane i privredu – zaključuje se u saopštenju resornog ministarstva.

Portal Analitika