Svijet

Tramp smanjuje zaostatak u glasovima, trka sve neizvjesnija

Republikanski kandidat za predsjednika SAD Donald Tramp prestigao je svoju rivalku iz Demokratske stranke Hilari Klinton, zahvaljujući tome što je posljednjih nedjelja konsolidovao podršku među glasačima koji tradicionalno glasaju za Republikance, pokazala je anketa Rojters/Ipsosa objavljena u subotu.
Tramp smanjuje zaostatak u glasovima, trka sve neizvjesnija
Portal AnalitikaIzvor

Donald Tramp je obnovio agresivni pristup ključnom pitanju za njegovu kampanju – zaustavljanju ilegalne imigracije, u vrijeme kad su se neki republikanci nadali mekšem tonu.

"Za one koji ilegalno borave u našoj zemlji a traže legalni status, postojaće samo jedan, jedini put – da se vrate kući i prijave za ponovni ulazak u zemlju kao i svi ostali. Prekinućemo krug amnestije i ilegalne imigracije", izjavio je Tramp nedavno.

Predstavljajući svoj plan u 10 tačaka o zaustavljanju ilegalne imigracije i deportaciji kriminalnih elemenata, Tramp je ponovio obećanje da će Meksiko platiti novi zid duž južne granice.

Kandidatkinja demokrata za predsjednicu SAD Hilari Klinton kritikuje Trampa zbog njegovog temperamenta i upozorava birače o Trampovom pokušaju da ublaži imidž.

"I sada Tramp pokušava da napravi novi brend od sebe. Ali nemojte se zavaravati. Postoji stara meksička poslovica koja kaže – 'reci mi u kom si društvu i ja ću ti reći ko si'. E pa znamo ko je Tramp”, rekla je Klinton koja nastavlja da vodi u anketama na nacionalnom nivou i u presudnim državama.

Tramp ima teškoće da proširi svoju bazu podrške mimo primarnih republikanskih birača, kaže analitičar sa univerziteta Džordžtaun Stiven Vejn.

"On se obraća i dopada ogorčenom segmentu Republikanske stranke koji ne označava nužno i cijelu zemlju. Ovi opšti izbori su po svemu sudeći referendum o Trampu – za ili protiv. On je pobjedio na primarnim izborima ali gubi na opštim izborima upravo zbog obećanja koja su mu donijela pobedu na primarnim izborima”, smatra Vejn.

Neke nove ankete međutim pokazuju da se Hilarina prednost smanjuje jer mnogi birači nemaju povjerenja u nju, kaže profesor Džeremi Mejer.

"Hilari Klinton ima ogromne nedostatke i da su republikanci kandidovali tipičnog republikanca, ne nekog novog Regana nego prosečnog političara, trka bi vjerovatno bila potpuno izjednačena u ovom trenutku imajući u vidu njenu ranjivost”, dodao je Mejer.

Sa manje od dva mjeseca do izbora, sljedeći veliki test za oba kandidata biće predsjedničke debate koje počinju krajem septembra.

Prema anketama istraživačkog centra Pju, 70 odsto birača kaže da je imigracija važno pitanje na ovim izborima. Neki analitičari ističu da je razlog u tome što američka ekonomija stagnira pa neke radnike brine da imigranti preotimaju poslove.

(VOA)

Portal Analitika