Abiznis

Gomilanović: Nema naznaka da će u Rudniku uglja biti otpuštanja

Sindikalna organizacija radnika RUP-a ne posjeduje informaciju o otpuštanju radnika i tehnološkom višku do izgradnje drugog bloka TE, niti ima bilo kakvih naznaka, kroz brojne održane sastanke, da će do tehnološkog viška ubrzo doći, kazao je predsjednik Sindikalne organizacije radnika Jagoš Gomilanović.
Gomilanović: Nema naznaka da će u Rudniku uglja biti otpuštanja
Portal AnalitikaIzvor

"Ovom prilikom ističemo da smo kao sindikalna organizacija, uvijek bili aktivni učesnici pregovaračkih procesa o pravima radnika, što ćemo i ostati, pa je i logično da bi smo, da takve radnje postoje, bili upoznati sa istim, jer smo i sredinom prethodne sedmice održali Skupštinu sindikata na kojoj su prisustvovali članovi menadžmenta Društva. Zbog zaposlenih, koji su nam na prvom mjestu u našim sindikalnim aktivnostima, nećemo se baviti čaršijskim špekulacijama, jer ćemo istrajati u borbi za prava radnika i uredno, kao i do sada, nastaviti da budemo aktivni učesnici svih procesa koji su u interesu radnika Rudnika uglja", poručuje Gomilanović. 

Zna, kaže, da je starosna struktura zaposlenih visoka, pa je evidentno da je u proteklom periodu dio zaposlenih, po veoma povoljnim uslovima predviđenim Kolektivnim ugovorom Društva, ostvario pravo dobrovoljnog odlaska u penziju, a jedan značajan broj je i dalje zainteresovan za ostvarivanje ovog prava.

"Odlazak naših kolega u penziju, ne treba zloupotrebljavati za politizaciju situacije u RUP-u, jer svi moraju biti svjesni činjenice da će izgradnjom II bloka TE „Pljevlja“, a moguće i radom oba bloka u jednom periodu, zbog povećanih potreba za ugljem, neminovno doći do povećanja broja zaposlenih ili pak zadržavanja na postojećem nivou", ukazao je Gomilanović. 

U zahtjevima prema menadžmentu, jedan je i prijem mlade radne snage, odnosno prevođenje zaposlenih koji rade na određeno vrijeme, na upražnjena mjesta kolega koji su dobrovoljnim odlaskom napuštili RUP.

"Takođe, upoznati smo sa studijama koje su radile konsultantske kompanije za potrebe implementacije projekta izgradnje II bloka TE „Pljevlja“ u kojima su navedene potrebe za brojem zaposlenih u narednom periodu", kazao je Gomilanović.

Posjeća da je RUP bio u krizi pola godine.

"Ni sindikat, ni zaposleni neće dozvoliti bilo kakve situacije koje nam nisu u interesu, zato se nećemo osvrtati na pokušaje podmetanja zaposlenim Rudnika uglja, samim tim i Sindikatu, u namjeri da damo snažan doprinos izgradnji bloka II TE „Pljevlja“ koji je u interesu naših vrijednih rudara", istakao je on. 

Portal Analitika