Abiznis

Željezarci kojima je ugovor istekao traže da nastave da rade

Grupa radnika nikšićke Željezare Tosčelik okupilo se jutros ispred upravne zgrade zahtijevajući nastavak rada i ulazak u fabriku u kojoj su na određeno vrijeme bili zaposleni dvije godine, prenosi Mina biznis.
Željezarci kojima je ugovor istekao traže da nastave da rade
Portal AnalitikaIzvor

Riječ je o 60 radnika kojima je ugovor o radu na određeno vrijeme istekao, dok će za još 20 njihovih kolega radni angažman po tom osnovu prestati tokom septembra.

Prema tvrdnji okupljenih radnika, poslodavac - turska kompanija Tosjali, koja je preuzela upravljanje Željezarom u junu 2012. godine, produžavao im je ugovor o radu na mjesečnom nivou, kao što je to uradila i za septembar. 

Radnicima je u toku avgusta produžen ugovor o radu, ali im je poslodavac, shvativši da ih nakon isteka dvije godine i produžetka ugovora mora zaposliti na neodređeno vrijeme, zabranio ulazak u fabriku i onemogućio dalji rad.

“Poslodavac nam je, nakon 24 mjeseca rada, produžio i naredni mjesec, čime smo shodno zakonu ostvarili pravo na zapošljavanje na neodređeno vrijeme. Vjerovatno shvativši to, poslodavac nam je zabranio ulazak u fabriku. Obratili smo se Inspekciji rada, a pozvaćemo i ostale nadležne, jer nećemo dozvoliti gaženje zakona i izbacivanje iz fabrike bez krivice”, kazali su okupljeni radnici.

Oni su naveli da su pokušali da se dogovore sa poslodavcem, ali bez rezultata.

Za danas je zakazan novi sastanak radnika i poslodavca, od čijeg će ishoda zavisiti dalji potezi.

Riječ je o radnicima koji su bili uposleni u ključnom pogonu Željezare - Čeličani, a manji broj je radio u pogonu Kovačnice i Službi za kontrolu kvaliteta.

Mina biznis

Portal Analitika