Crna hronika

Novi detalji: Medin znao da je u opasnosti, pa ponio pušku

Tek što je izašao do kapije ZIKS-a, Baranina Vladimira Ulamu juče su u 16 sati sačekali policajci koji su ga priveli zbog sumnje da je oteo Petrovčanina Nemanju Medina, pišu Dnevne novine. Ulama se na svega nekoliko sekundi našao na slobodi jer mu je istekao pritvor zbog posjedovanja pištolja bez dozvole.
Novi detalji: Medin znao da je u opasnosti, pa ponio pušku
Portal AnalitikaIzvor

Policijski službenici, koji su sačekali Ulamu prilikom izlaska iz ZIKS-a, nijesu mu stavljali lisice na ruke već je on, očito po prethodnom dogovoru, ušao u maricu koja ga je čekala. To je vozilo u pratnji još jednog službenog automobila, parkiranog ispred kapije, potom napustilo zatvorski krug, odakle je Ulama odveden na saslušanje kod Višeg državnog tužioca.

Dnevne novine saznaju nove detalje iz istrage o nestanku Medina, koji ukazuju na sumnju da je ovaj mladić znao da mu prijeti opasnost.

Tražio pratnju prijatelja

Prema nezvaničnim informacijama DN, prikupljeni dokazi službenika barske policije i Višeg državnog tužilaštva u Podgorici govore u prilog zaključku da je Ulama, prije Medinovog nestanka, pravio pritisak na njega da dođe u Virpazar. Petrovčanin se navodno pokušao tome oduprijeti, ali mu to nije pošlo za rukom.

"Izjave svjedoka i ostali dokazi potvrđuju da je Ulama u više navrata tog dana pozivao Medina i tražio od njega da dođe u Virpazar. U tome je, po svemu sudeći, bio vrlo uporan. Svjedoci tvrde da je Medin pokušao da izbjegne ovaj susret, te da je i pitao sagovornika da li je neophodan njegov dolazak, ali je Ulama bio neumoljiv i gotovo da mu nije ostavljao mogućnost izbora. Medin je očito predosjetio da mu prijeti opasnost pa je pozvao jednog prijatelja da ode sa njim. Međutim, ovaj nije mogao jer se nalazio u drugom gradu. Pozvao je potom i drugog prij atelj a, ali mu ni on nije mogao izaći u susret jer je navodno bio bolestan. Sve ukazuje da Medin nije imao mnogo izbora pa je na kraju uzeo staru, neispravnu pušku, stavio je na zadnje sjedište i zaputio se preko Paštrovačke gore ka Virpazaru, gdje mu se gubi svaki trag", kazao je dobro upućen sagovornik Dnevnih novina.

Krivična prijava je prošle sedmice podnijeta protiv Ulame i njegovih, tada uhapšenih, saučesnika, a dva dana kasnije viši državni tužilac Željko Tomković podnio je i naredbu za sprovođenje istrage. U toj naredbi se navodi da su Ulama i Podgoričanin Darko Mijović (26) 8. jula u Virpazaru, "svjesni svog djela, čije su izvršenje htjeli obmanom i silom, zadržali Nemanju Medina u trajanju dužem od deset dana, a koje stanje i dalje traje". "Pri tome su za Medina nastupile teške posljedice, a okrivljeni Bogdan Milić (34), Marko Vujačić (45) i Zoran Muhadinović (44), u periodu od 8. jula do 4. avgusta, pružili su pomoć Ulami kao učiniocu krivičnog djela, za koje je propisana kazna zatvora preko pet godina, da ne bude otkriven" stoji u naredbi za sprovođenje istrage u koju su DN imale uvid.

Povod trgovina oružjem?

Nadležni vjeruju da je Medina sa osumnjičenima spajala trgovina oružjem, što je bio i razlog zbog kojeg je nestali mladić, kako se sumnja, toga dana došao do Virpazara gdje se susreo sa Ulamom.

"Ulama je, zajedno sa jednom ili više za sada nepoznatih osoba, zahtijevao od oštećenog da nešto učini, ne učini ili trpi na svoju štetu. Kako to oštećeni nije prihvatio, primjenjivali su silu prema oštećenom, nanijevši mu tjelesne povrede od kojih je krvario, potom su ga stavili u prtljažnik "megana" i sa njim ga odvezli i sakrili u za sada nepoznato mjesto. Nakon toga su Ulama i Mijović u periodu od 8. jula do 12. jula u mjestu Jabukov Do, u blizini lokalnog puta ka Rijeci Crnojevića, zapalili ovaj automobil", ocijenio je tužilac u naredbi za sprovođenje istrage.

U policiji i tužilaštvu, saznaju DN, vjeruju da će spisak osumnjičenih biti još veći, jer je u toku kriminalistička obrada više muških i ženskih osoba. Posebno, u toku je potraga za albanskim državljaninom Adrijanom Kastratijem koji je, do dana nestanka Medina, živio u jednoj kući u podgoričkom naselju Karabuško polje, ali mu se od tog dana gubi svaki trag. Policija sumnja da je Kastrati pobjegao u Albaniju, pa je i glavni pravac istrage, po saznanju DN, usmjeren upravo ka ovoj susjednoj zemlji.

Policija je danima tragala za Ulamom kako bi dao izjavu u vezi nestanka Petrovčanina, budući da se sa njim susreo prije nestanka. Nakon nekoliko dana, pronađen je u seoskoj kući, takođe, osumnjičenog Bogdana Milića, nadomak Cetinja. Iako se još tad sumnjalo da su Ulama i Milić na neki način povezani sa Medinovim nestankom, policijski službenici nijesu imali dokaza da ih za to i formalno osumnjiče podnošenjem krivične prijave. Ipak, prilikom pretresa kuće u kojoj su se skrivali nađen je arsenal oružja pa je protiv njih podnijeta krivična prijava za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih naprava zbog čega su i pritvoreni.

U međuvremenu, Miliću je stavljeno na teret i krivično djelo pružanje pomoći učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela, a još je neizvjesno da li će po tom osnovu biti pritvoren ili će se braniti sa slobode. Prema nezvaničnim saznanjima DN, on se nakon hapšenja branio ćutanjem.

Dnevne novine

Portal Analitika