Društvo

Danas odluka o daljoj radikalizaciji protesta bivših radnika KAP-a

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP), koji zahtijevaju isplatu otpremnina, odlučiće na zboru, koji počinje u devet sati, da li će radikalizovati proteste i blokirati saobraćaj na Smokovcu.
Danas odluka o daljoj radikalizaciji protesta bivših radnika KAP-a
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, kazao je da će na zboru iznijeti sve stavove, nakon čega će odlučiti da li će blokirati saobraćaj, kao vid upozorenja nadležnima da ispune zahtjeve bivših radnika.

"U devet sati smo zakazali zbor, a u deset sati ćemo napraviti dogovor", saopštio je Raković agenciji Mina-business.

On je rekao da će sve radnike na zboru upoznati sa stavom predsjednika Skupštine, Darka Pajovića, sa kojim su imali sastanak.

"Pajović nam je rekao da se zakon mora ispoštovati i da ga treba realizovati, ali mirni putem kroz institucije. Ali mi smo ostali bez odgovora koje su to institucije", naveo je Raković.

Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a Skupština usvojila u julu prošle godine kao lex specialis.

Penzioneri su, zbog nepoštovanja Zakona, proteste koje su počeli u martu privremeno prekinuli krajem jula, zbog inicijative koju je uputila grupa poslanika da se o njihovom problemu raspravlja na narednoj sjednici Vlade.

Bivši radnici su početkom prošle sedmice nasilno pokušali da uđu u Skupštinu, ali ih je policija spriječila u tome, koristeći suzavac u spreju. Nakon toga su njihovi predstavnici i poslanik Demokratskog fronta (DF), Janko Vučinić, ušli u parlament na razgovor sa Pajovićem.

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila zaključke u vezi rješavanja pitanja isplate otpremnina bivšim radnicima KAP-a, koji se odnose na to da se ispoštuju zaključci izvršne vlasti iz aprila ove godine.

Vlada će zaključke uputiti parlamentu i tražiti da se po njima izjasni.

Za isplatu penzionera KAP-a potrebno je 5,45 miliona EUR. (Mina BUSINESS)

Portal Analitika