Društvo

Budući policajci koštaju državu po 15.000 eura

Svaki polaznik Policijske akademije u Danilovgradu košta državu 15 hiljada eura, a na oglasima se javlja sve manje kandidata koji su sa odličnim uspjehom završili prethodno školovanje, piše agencija Mina. U inoviranoj Informaciji o statusu lica koja su završili PA navodi se da nešto manje od polovine svršenih akademaca nije počelo da radi u Upravi policije, dok neki od njih čekaju na posao i po dvije-tri godine.
Budući policajci koštaju državu po 15.000 eura
Portal AnalitikaIzvor

„ Ovakav vid školovanja je skup za državu i dovodi do toga da polaznici kada završe školovanje ne počnu sa radom, ni nakon dvije ili tri godine, usljed čega gube znanje i vještine koje su stekli tokom školovanja”,  kaže se u dokumentu pripremljenom za crnogorsku Vladu.

Kako se ističe, problem u praksi se pojavljuje i kada svršeni akademci zasnuju radni odnos u policiji i nakon kratkog vremenskog perioda napuste službu, pa u tom slučaju država nije imala nikakve koristi time što je uložila novac u njihovo školovanje na Akademiji. 

“ Ovaj nedostatak se može riješiti izvjesnim normativnim promjenama i zaključivanjem ugovora sa svršenim akademcima kojim bi se obavezali da nakon završene PA provedu određeni period radeći u policiji (na primjer pet ili sedam godina) ili u protivnom da nadoknade troškove školovanja “,  kaže se u informaciji. 

Na oglasima za prijem na PA, kako se navodi, javlja se sve manji broj kandidata koji su sa odličnim uspjehom završili prethodno školovanje, jer im nakon završenog školovanja nije obezbijeđen posao u policiji, već se moraju javiti na javni oglas i na taj način tražiti svoju šansu. 

“Garantovanjem posla u Upravi policije, odmah nakon završene Akademije, interesovanje za upis na njoj bi se povećalo, a time bi konkurencija bila veća i mogućnost za prijem boljih i kvalitetnijih kandidata “, kaže se u dokumentu.

Upozorava se da se prethodni uspjeh tokom školovanja ne uzima u obzir tokom bodovanja kandidata, pa su u istom rangu oni koji su završili školovanje sa najvećom i oni sa najmanjom ocjenom (odlični - dovoljni). 

Uprava policije nema nadležnosti u pogledu kreiranja nastavnih planova i programa i upisne politike na PA, što je rezultiralo velikim brojem nezaposlenih diplomaca.  “ Nastavne planove i programe je potrebno revidirati i uskaditi sa savremenim standardima policijskog obrazovanja. Sistem školovanja u Crnoj Gori ne omogućava polaznicima Akademije i policijskim službenicima da steknu visoko policijsko obrazovanje u iznosu od 180 i 240 ETC, pa službenici sve više završavaju fakultete koji nijesu srodni sa policijskim poslovima i time se ne doprinosi kvalitetu obavljanja policijskih poslova “, kaže se u Informaciji.

pobjeda

Portal Analitika