Turizam

Radak-Kukavičić: Gostiju i novca više nego lani

Sumiranje rezultata ovogodišnje sezone tek predstoji, ali je direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Željka Radak- Kukavičić za Pobjedu istakla da su u ovoj organizaciji zadovoljni prvim pokazateljima.
Radak-Kukavičić: Gostiju i novca više nego lani
Portal AnalitikaIzvor

Već sada je evidentno da je za nekoliko procenata bolja posjeta nego prošle godine, ali i da je ove godine značajno promijenjena struktura gostiju. Podaci i za tek završeni avgust su dobri, tako da smo prošlog i ovog vikenda imali i do 20 odsto više gostiju. Kako je najavila direktorica NTO, očekujemo i veoma uspješnu postsezonu.

„ Iako je još uvijek rano govoriti o zvaničnoj statistici za avgust, prema podacima lokalnih turističkih organizacija i turističke privrede, koje u kontinuitetu pratimo svakog vikenda, možemo reći da je evidentan rast turističkog prometa, a prethodnog vikenda je zabilježeno čak 20 odsto više turista u odnosu na isti vikend prošle godine „,  kazala je Radak-Kukavičić dodajući da podaci govore da je ovaj vikend zabilježio povećanje broja turista za 18 odsto.

„ - Zadovoljstvo mi je što mogu da saopštim optimističke i afirmativne brojke i činjenice o ovoj turističkoj sezoni.  Za prvih sedam mjeseci Crnu Goru je posjetilo oko 864.000 turista što je rast od oko 3,8 odsto, ostvareno je oko 5.227.000 noćenja, što je povećanje od  0,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine „,  kazala je Radak- Kukavičić. Samo u julu, kako ističe, Crnu Goru je posjetilo više od 442.000 turista, što je oko dva odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

„I podaci graničnih prelaza, aerodroma, nacionalnih parkova, preduzeća Monteput i Montenegro erlajnza za ovih sedam mjeseci pokazuju kontinuirani rast u odnosu na prethodnu godinu“,  ističe ona.

Kako ona navodi, polazeći od metodologije Centralne banke njihove procjene su da je za prvih sedam mjeseci ostvareno negdje oko 400 miliona eura prihoda što pokazuje rast u odnosu na prethodnu godinu kada je u istom periodu ostvareno oko 385 miliona eura prihoda.  

„ Imajući u vidu dosadašnji trend rasta kako fizičkih tako i finansijskih pokazatelja sa optimizmom očekujemo da ova godina bude uspješnija od prethodne, rekordne 2015. godine „, kazala je direktorica NTO.

Kao što je evidentno da je glavna sezona bolja od prethodne, tako se očekuje da postsezona takođe bude bolja kako u primorskim tako i u sjevernim opštinama. 

„ Prema podacima hotelskoturističke privrede, najavljen je dobar buking i popunjenost kapaciteta ne samo u septembru već i u oktobru. Prema informacijama Aerodroma Tivat, tokom septembra očekuju dolazak do 140.000 putnika što predstavlja povećanje od sedam odsto u odnosu na isti period prošle godine“,  kazala je ona.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika