Društvo

Kolektor će konačno biti gotov do Nove godine

Nastavak izgradnje kolektorske mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Nemiloj očekuje se 15. septembra, potrvrdio je za Radio Jadran savjetnik predsjednice Opštine za investicije, Dušan Radović Krušo, te dodao kako je u toku potpisivanje aneksa ugovora sa izvođačima radova – osmog za postrojenje, a četvrtog za kolektor.
Kolektor će konačno biti gotov do Nove godine
Portal AnalitikaIzvor

- U planu je da prvu fazu kolektora od tvrđave Forte Mare do Meljina, kao i postrojenje pustimo u rad do 20. oktobra. Cio projekat bi trebalo da završimo do Nove godine i zato sada radimo anekse ugovora. Mada, kakva su nam do sada iskustva sa turskim izvođačem, bojim se da će nas i za ovo prevariti. Ipak, radimo na tome da projekat završimo – kaže Radović.

Prema njegovim riječima, ostalo je još da se iskopa oko 110 m cijevi u Zelenici, kao i ispitivanje do sada postavljene mreže na rivijeri, u dužini od oko 13 km. Uz to, u planu je i prikopčavanje na sekundarnu mrežu na potezu od Forte Mare do Meljina.

- Vrlo brzo moramo da počnemo sa spajanjem na sekundarnu mrežu za potez od Forte Mare do Meljina, sa radovima moramo da krenemo najkasnije do 20. oktobra. Proces spajanja sna sekundarnu mrežu biće drugi projekat i sigurno će trajati nekoliko godina - dodao je on.

Menadžer projekta izgradnje kanalizacione mreže ispred kompanije „Ćeltikćoglu“, Samir Karišik potvrđuje da bi radovi trebalo da krenu nakon prestanka zabrane izvođenja građevinskih radova, a nada se da bi to moglo biti i prije 15. septembra. Kako navodi, interes im je da projekat privedu kraju.

- U Zelenici nam je ostao jedan složeniji dio, te ispitivanje sekundarne i kolektorske mreže na ostatku rivijere - kazao je kratko Karišik.

Ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali, kao i dinamika radova, Karišik vjeruje da bi do Nove godine kolektorska mreža mogla da bude u funkciji. On ističe da ne razmišljaju o tome da se radovi oko kolektora produže nakon Nove godine, jer „neće dozvoliti da do toga dođe“.

Inače, kompletan posao izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže sa kolektorima, obavlja turska kompanija „Čeltikčoglu“ sa podizvođačima od septembra 2012. godine i trebalo je da ga okonča 17. februara 2014. godine. Do sada nijesu ispoštovali tri aneksa osnovnog ugovora, od kojih je posljednji podrazumijevao da 18,8 miliona eura vrijedni radovi budu gotovi u februaru 2015. godine.

Izvor i foto: Radio Jadran

Portal Analitika