Politika

Hrvati u Crnoj Gori imaće predstavnika u parlamentu

Hrvati u Crnoj Gori, podrškom Hrvatskoj građanskoj inicijativi (HGI) na izborima, imaće svog predstavnika u parlamentu, ocijenila je predsjednica HGI Marija Vučinović.
Hrvati u Crnoj Gori imaće predstavnika u parlamentu
Portal AnalitikaIzvor

Ona je kazala da bi se preko predstavnika hrvatske zajednice u parlamentu na najbolji način artikulisali i rješavali problemi Hrvata, za razliku od drugih subjekata, gdje bi njihovi problemi bili manje vidljivi.

"Sad je izvjesno da će budući kandidat HGI za predstavnika u parlamentu biti iz Boke Kotorske, koji će na kvalitetan način zastupati kako interese Hrvata na primorju tako i u cijeloj Crnoj Gori", kazala je Vučinović za Hrvatski radio i Glas Hrvata.

Vučinović je istakla da hrvatska manjina preko svoje samostalne liste ima cenzus sa 0,35 odsto od izašlih birača.

"Ovo su drugi parlamentarni izbori na kojima HGI izlazi samostalno, te će u narednim danima i naš Središnji odbor potvrditi listu kandidata", kazala je ona.

Odgovarajući na pitanje u čemu se sastoji najavljeni programski zaokret, Vučinović je kazala da će HGI, osim što će se i dalje nuditi konkretna rješenja za probleme hrvatske zajednice u Boki, usmjeriti svoje političko djelovanje i ka Hrvatima u drugim gradovima Crne Gore. 

Ona je kazala da vjeruje da će kampanja HGI biti prijatno iznenađenje ne samo za predstavnike hrvatske zajednice već i za sve građane Crne Gore.

Na pitanje o tome koliko je izvjesno da će u okviru crnogorskog obrazovnog sistema biti i nastava na hrvatskom jeziku, Vučinović je kazala da takvu nastavu trenutno pohađa 45 do 50 učenika.

"Dopunsku nastavu na hrvatskom jeziku pohađa i značajan broj djece drugih nacionalnosti. U budućnosti, moramo raditi na tome da što veći broj djece pohađa nastavu, kako bi ovaj vid nastave bio održiv, a time i postao dio redovne nastave crnogorskog obrazovnog sistema", zaključila je Vučinović.

Portal Analitika