Politika

CDT: DIK da preuzme odgovornost

''CDT poziva Državnu izbornu komisiju (DIK) da hitno zauzme stav o problemu sa ličnim kartama odnosno o primjeni kontradiktornih članova Zakona o izboru odbornika i poslanika koji se odnose na identifikaciju birača'', rečeno je u saopštenju.
CDT: DIK da preuzme odgovornost
Portal AnalitikaIzvor

''U posljednjih desetak dana o problemu sa ličnim kartama smo imali prilike da čujemo mišljenja političara, NVO-a, pravnih stručnjaka – ali ne i najrelevantnije mišljenje, mišljenje Državne izborne komisije, jedino koje pravno obavezuje'', navode oni.

Kako dalje govore DIK-a je ''vrhovna vlast'' u izbornom procesu i dužna je da se stara o zakonitom sprovođenju izbora i jedinstvenoj primjeni Zakona, da daje mišljenje i upustva u vezi sa primjenom ovog Zakona.

''Autoritet izbornih institucija i povjerenje u izbore se gradi preuzimanjem odgovornosti i aktivnim pristupom u kritičnim situacijama, u situacijama koje izazivaju nedoumice ili otvaraju nove probleme. Bježanje od problema je put u nestabilnost i haos. DIK je dužna da zauzme stav o ovom pitanju, i saopšti javnosti da li je moguće primjeniti Zakon u ovom obliku, ili se on mora mijenjati. Skrećemo pažnju svim akterima da pored političkih interesa postoje i interesi građana tj. birača – onih koji nijesu pisali zakone niti izdavali lične karte, ali su danas u dilemi da li će moći da ostvare svoje Ustavom zagarantovano pravo da biraju'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika