Politika

Vujović: Primarni motiv opozicije izbjeći rasipanje glasova

Takozvana "Nova trojka", odnosno koalicija SNP-a, Demosa i GP URA predstavlja iznenađenje za naše javno mnjenje, ocijenio je gostujući u emisiji "Živa istina" politički analitičar Zlatko Vujović.
Vujović: Primarni motiv opozicije izbjeći rasipanje glasova
Portal AnalitikaIzvor

"Ta trojka, bez obzira na to što je na prvi pogled možda malo i neprirodna, prije svega zbog GP URA, donosi svim akterima prilično mnogo. Jedan SNP koji je bio pred novim rascjepom i podjelom kupila je dodatno vrijeme da preživi prije svega kao jedinstvena partija. S druge strane, njen rejting je bio u padu, zajedno sa Demosom koji je imao solidan rejting ali nije imao infrastrukturu. Praktično, to je partija maloga broja ljudi kada govorimo o infrastrukturi koja ostvaruje mnogo veći utisak zahvaljujući lideru i medijskim prisustvom nego što ima konekciju sa biračima. Sa SNP-om nadomiješta upravo taj nedostatak", kazao je Vujović.

Dodao je da su, SNP i Demos kao partije mnogo bliže po svom profilu, te da je URA toj koaliciji dala građanski imidž.

"S druge strane, čini mi se da gospodin Lekić pokušava da pozicionira Demos kao što je to nekad radio DPS ‘98e, kada je s jedne strane imao procrnogorski SDP a s druge strane prosrpsku narodnu stranku, a on je bio neka partija centra. Sad imamo jednu prorusku i prosrpsku partiju kao što je SNP, s druge strane jako crnogorski orijentisanu partiju URA koja je pro-NATO, prozapadno i proevropski orjentisana" naveo je on.

Tom je koalicijom, kako je istakao Vujović, učinjena usluga lideru SDP-a, ali napominje da time nijesu riješeni svi njegovi problemi.

"Krivokapić treba da uvjeri svoje birače da će preći cenzus. Mislim da će mu to biti najveći problem da birače koji bi eventualno željeli da glasaju za SDP uvjereni da se taj glas neće, uslovno rečeno rasuti, već da će oni obezbijediti parlamentarni status", rekao je Vujović.

A kada je posrijedi DPS, Vujović podsjeća da se nezvanično još 2012. godine moglo čuti da neće sa SDP-om na narednim izborima.

"I pokazalo se da su do danas čvrsto uvjereni u tu odluku. Međutim, ovakvo prestrojavanje na opozicionoj sceni vjerovatno će uticati da i oni razmisle još jednom i da vide šta to znači", zaključio je Vujović. (Cdm)

Portal Analitika