Zanimljivosti

Evo šta kafa zaista radi vašem tijelu, i to iz minuta u minut

Za mnoge od nas, kafa je mnogo više od običnog pića, ona je nezaobilazni dio našeg buđenja, poseban ritual, nešto bez čega jednostavno ne možemo zamisliti dan.
Evo šta kafa zaista radi vašem tijelu, i to iz minuta u minut
Portal AnalitikaIzvor

Šolja tople mirisne kafe, u svakom trenutku je dobra ideja, bez obzira da li je u pitanju večera sa porodicom, prijateljima, ili poslovnim partnerima. 

Svi smo upoznati sa činjenicom, da kafa može imati negativne posljedice po naše zdravlje i naše tijelo, zbog čega neki ljudi čak i razmišljaju da prestanu da je piju. 

Prvih 10 minuta: 

Kofein direktno ulazi u vaš krvotok. Nakon čega će vaš puls i krvni pritisak naglo porasti. 

Nakon 20 minuta: 

Kofein najprje stimuliše centralni nervni sistem. 

Osjećate se fokusirano i razbuđenije, i mnogo lakše donositi odluke, kao i rješavati probleme. 

Kofein vam pomaže da se osjećate odmornije, povezivanjem sa “adenozin” receptorima u vašem mozgu. 

30 minuta: 

Vaše tijelo počinje da luči veliku količinu adrenalina, što može dovesti do oštrijeg vida, i vaše zjenice će se vidljivo proširiti. 

40 minuta: 

Nivo seratina u vašem tijelu počinje da raste. Što poboljšava funkcionisanje motornih neurona, koji svojim funkcijama povećavaju snagu mišića, tako su i vaši pokreti su bolje koordinisani. 

4 sata: 

Kafa može uvećati brzinu kojom naše ćelije oslobađaju energiju. Kada se to desi, naše tijelo počinje da gubi kilograme, čak iako se ne krećemo. 

Kofein takođe potstiče stvaranje želudačne kisjeline. 

6 sati: 

Kofein, glavni sastojak kafe, direktno djeluje na koncentraciju kalcijuma u ćeliji, takođe prouzrokuje odavanje tečnosti iz organizma. 

Pored vode, vaše tijelo takođe izgubi i neke jako bitne vitamine, i minerale, što može dovesti do manjih poremećaja metabolizma.

Portal Analitika