Abiznis

TIVAT: Otvoren MYBA Superjaht Sajam nautike

Svečanom ceremenijom na mulu 1, danas je u Porto Montenegru otvoren MYBA Pop-up Superyacht Show-a/Superjaht Sajam nautike, koji se drugu godinu zaredom održava u tivatskoj marini. Trodnevnom MYBA nautičkom sajmu prisustvuje 120 brokera i agenata iz cijelog svijeta i 22 superjahte.
TIVAT: Otvoren MYBA Superjaht Sajam nautike
Portal AnalitikaIzvor

Otvaranju su prisustvovali ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom Marko Petričević, direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić, predsjednica opštine Snežana Matijević.

Nakon svečanog otvaranja zvanice i učesnici obišli su superjahte koje učestvuju na sajmu, jahtu Novaka Đokovića „Diana“, a zatim su bili gosti jahte „Riana“.

Gvozdenović je, na otvaranju sajma naglasio da se, najviše zahvaljujući projektu Porto Montenegro, nautički turizam u Crnoj Gori više ne nalazi u početnoj razvojnoj fazi.

„Moram naglasiti da je MYBA Superjaht šou jedini superjaht sajam u regionu, koji je ovdje danas okupio više od 20 impresivnih superjahti, više od 110 brokera i agenata iz cijelog svijeta, zastupnika i predstavnika jahting industrije, koji predstavljaju najuticajnija imena u svojoj branši“, rekao je Gvozdenović, ističući da je marina Porto Montnegero tokom posljednjih godina postala vodeća matična luka za superjahte i najluksuznije turističko naselje na Mediteranu.

„U raznim pomorskim zemljama svijeta trenutno je razmješteno i plovi oko 150 miliona plovila nautičkog turizma, a preko 500 miliona ljudi je aktivno uključeno u nautički turizam. Zbog toga u Crnoj Gori, kao zemlji sa 300 kilometara prelijepe obale, očekujemo da nautički turizam bude jedan od vodećih vidova ove industrije“, istakao je ministar održivog razvoja i turizma.

Foto: Radio TivatFoto: Radio Tivat

"Naši klijenti dolaze u Crnu Goru zbog brojnih razloga, jedan od razloga su i takse, ali se vraćaju u velikom broju jer uživaju u ljepotama i jedinstvenosti koju ova destinacija pruža. Ovo je važan šou jer naši brokeri iz cijelog svijeta dolaze da bi se sreli sa kapetanima i vlasnicima i jahti i da čuju šta su to novi trendovi, o čemu nautičari pričaju. Ovom prilikom ne otkrivaju samo benefite Porto Montenegra već Boke kotorske i cijele destinacije za čarter. Želim da istaknem činjenicu da iako se on zove „pop up show“ i da imate utisak da se on tek tako stvori, to nije tačno jer iza svega stoje mjeseci intenzivnog rada. Veoma je važno i zahtjevno imati ovako sređene jahte u punom redu, predstavljene na pravi način javnosti i brokerima“, istakla je predsjednica MYBA, Fiona Maureso.

Direktor MYBE za Crnu Goru, Bili Kanjelas je zahvalio Ministarstvu turizma, NTO, opštini Tivat i svim partnerima i učesnicima ovogodišnjeg Superjaht Sajma nautike.

..

"Važno je istaći da ove godine imamo 30 odsto više domaćih i regionalnih učesnika, što je jasan pokazatelj da MYBA postaje ne samo događaj od značaja za svijet i dolazak svijeta u Crnu Goru. Prepoznat je kao najznačajniji nautički šou na Jadranu bez konkurencije. To ne bi bilo moguće bez sjajne saradnje između Porto Montenegra, MYBA, lokalne samouprave, NTO i države uopšte“, istakao je Kanjelas.

Goste i zvanice među kojima je bilo i predstanika diplomatskog kora, pozdravio je PR menadžer Porto Montenegra, Danilo Kalezić.

..

Tokom sajma superjahti, akcenat je stavljen na direktnim kontaktima vlasnika plovila i brokera. Biće održani i seminari o kruzing turizmu u hotelu Regent koji će držati domaći i hrvatski stručnjaci, kokteli, druženja kapetana, plovidbe po Boki i okupljanja u Biblosu i drugim restoranima u Porto Montenegru.

Od zanimljivih superjahti na drugi MYBA sajam nautike, u Tivat je stigla 50-metarska jahta Filipa Ceptera „Joy me“ i 54-metarski preuređeni brod “Vladimir Nazor” splitskog poduzetnika Juroslava Buljubašića.

Radio Tivat, rtcg.me

Portal Analitika