Abiznis

Nikšićki poljoprivrednici ogorčeni: Propada im krompir zbog jeftinog uvoza

Proizvođači krompira iz nikšićkog naselja Miločani apelovali su na nadležne da zaustave ogromni uvoz kromira koji, kako tvrde, prijeti da u potpunosti obustavi domaću proizvodnju ove biljne kulture. Oni su se u petak okupili u znak protesta zbog slabe prodaje kromira, ocjenjujući da država ne preduzima ništa da zaštiti svog proizvođača, pišu Dnevne novine.
Nikšićki poljoprivrednici ogorčeni: Propada im krompir zbog jeftinog uvoza
Portal AnalitikaIzvor

Nekadašnji rekorder u prozvodnji krompira u Crnoj Gori Ratko Živković kaže da veliki sistemi uvoze ogromne količine krompira na malo crnogorsko tržište, pa domaći proizvođači u takvoj situaciji ne uspijevaju da ostanu konkurentni.

"Naš najveći problem nije niska cijena, od koje ne možemo da platimo ni osnovne troškove, već upravo preveliki uvoz. Neko bi trebalo da se zabrine zašto se toliko uvozi. Ne bi bilo sporno da su veliki trgovinski lanci kupili našu robu, pa ako fali da uvezu dodatne količine, ali ovako je ovo sve čudno", ističe Živković, dodajući da je uvjeren da roba iz otkupa nije kvalitetnija od domaće.

Poljoprivrednici tvrde da krompir koji se uvozi ne podliježe kontroli, te da njegova prodaja za 20 centi po kilogramu nema ekonomsku opravdanost.

"Smatram da je država glavni krivac za situaciju u kojoj smo jer ne radi ništa da zaštiti svog proizvođača. Kada bi otkupna cijena kilograma krompira, umjesto sadašnjih 16, bila oko 30 centi, isplatilo bi nam se da ga proizvodimo", naveo je Božidar Milić.

Njegov kolega Pavle Božović odlučan je da više ne proizvodi kromir ukoliko mu država ne omogući da proda ono što proizvede. Osim što proizvodi krompir, on se bavi i proizvodnjom aronije koju, takođe, ne može da proda.

"U šali sam rekao da ću veći dio krompira vaditi iz zemlje u aprilu kada ga drugi budu sadili, jer stvarno ne znam gdje ću sa njim. Nemam hangar da mogu da ga lagerujem. Biće i toga da se pokloni koja tona jer na ovu cijenu se ne isplati prodaja. Neka nam neko od nadležnih kaže da li naš krompir ne valja, je li zaražen, je li cijena visoka da građani ne mogu da je plate. Ako već propagiraju poljoprivrednu proizvodnju i stočarstvo, zašto je uništavaju", upitao je Božović.

Tekst i foto: Dnevne novine

Portal Analitika