Abiznis

Vaskrsnuo i „lovćen“ i država

Cigarete marke ,,lovćen“ ne proizvode se već dvije godine u Duvanskom kombinatu, dok se akcizne markice Savezne republike Jugoslavije ne upotrebljavaju na crnogorskom tržištu više od 15 godina, saopštio je posljednji izvršni direktor starog Duvanskog kombinata Slavoljub Vukašinović, komentarišući informaciju o cigaretama sa akciznom markicom nepostojeće države, koju je objavio Portal Analitika.
Vaskrsnuo i „lovćen“ i država
Portal AnalitikaIzvor

Prema saznanju PortalaAnalitika, u utorak su se u podgoričkom naselju Zabjelo, u okviru ulične prodaje, ali i u pojedinim maloprodajnim objektima mogle kupiti cigarete marke ,,lovćen“ sa akciznim markicama SR Jugoslavije.

- Ni jedna paklica cigareta ,,lovćen“ već dvije godine nije izašla na tržište, dok se ,,lovćen“ sa ovakvim dizajnom nije pojavljivao na tržištu desetak godina, jer je u međuvremenu u prodaju prije nekoliko godina pušten redizajnirani ,,lovćen“- kazao je za Pobjedu Vukašinović.

On je naglasio da je Duvanski kombinat sa tržišta zajedničke države ,,izašao“ u proljeće 2005. godine.

 - Kada je bila aktuelna prodaja ovakvog ,,lovćena“ na tržištu Crne Gore cigarete su bile označene sa akciznom markicom Crne Gore, dok je u tom periodu za tržište Srbije važila akcizna markica Republike Srbije - precizirao je Vukašinović i dodao da su akcizne markice SR Jugoslavije koje se vide na ,,problematičnim“ paklicama cigareta stare najmanje petnaest godina.

On je upozorio sve koji su kupili takve cigarete da ih ne konzumiraju.

 - Pušači koji su došli u posjed takvog ,,lovćena“ treba da ga sačuvaju neotvorenog samo za uspomenu i da slučajno ne konzumiraju te cigarete. Ja prosto ne mogu da shvatim kakva je zdravstvena ispravnost tog duvana i apelujem na pušače da ,,bježe“ od njega – poručio je Vukašinović.

On smatra da ,,problematične“ paklice ,,lovćena“ potiču najvjerovatnije iz nekih starih zaliha.

 - Moji tehnolozi pokušavaju da dođu do neke od tih paklica, da bi utvrdili da li te cigarette uopšte potiču iz nekadašnjeg Duvanskog kombinata – naveo je Vukašinović.

Čitalac našeg portala kazao je da je paklicu ,,lovćena“ kupio za 80 centi i da je bio iznenađen jer je mislio da te vrste cigareta nema u slobodnoj prodaji. Osamdesetih godina prošlog vijeka ,,lovćen“ je bio ubjedljivo najpopularnija marka cigarette u Crnoj Gori.

Božović: U zoni fantastike

Za direktorku Agencije za duvan Branislavu Božović eventualna prodaja ,,Lovćena“ je pojava u ,,zoni fantastike“, jer se, kako je kazala, radi o cigareti koja je proizvedena prije najmanje deset godina.

- Ali, sve je moguće, mislim da se radi o posezanju nekih paklica iz kućne arhive, kojim je vlasnik (prodavac) htio da nas zasmije ili skrene pažnju na crno tržište cigareta. Smatram da se radi o veoma malom broju paklica, koje ne mogu da ugroze tržište cigareta, ali, mogu nažalost mnogo više da naškode zdravlju konzumenata - upozorila je Božović.

Ona je podsjetila da se ,,Lovćen“ proizvodio u Duvanskom kombinatu Podgorica i nalazio u registru o markama duvanskih proizvoda, koji se vodi u Agenciji za duvan.

- Zbog poznatih razloga vezanih za poslovanje DKP-a, proizvodnja ,,Lovćena“, kao i ostalih marki cigareta iz asortimana DKP-a, obustavljena je unazad dvije godine - navela je Božović.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika