Društvo

BLAŽEVIĆ: Pokret je zapravo prvi jezik koji učimo i savladavamo

Plešući ples 5Ritmova, Ivan Bležević je uspio da promijeni odnos prema tijelu koji je kako kaže bio potpuno zanemario. Uz pomenutu tehniku naučio je da otpusti sve ono što ga opterećuje i donosi mu nemir. Izbacio ga je iz komforne zone ali isto tako uveo u lakoću pokreta i spontanosti. Uz 5Ritmova postao je svjestan svog tijela i zahvalnosti koju mu duguje.
BLAŽEVIĆ: Pokret je zapravo prvi jezik koji učimo i savladavamo
Portal AnalitikaIzvor

-Pokazao mi je da mogu da meditiram i otvorenih očiju, i da tijelo u pokretu liječi samo sebe. Uči me da ne postoji dobro ili loše, već da sam tu, prisutan sa svim onim što nosim u tom trenutku i da je to sasvim u redu. Moja snaga, kreativnost, samopouzdanje, moj glas, moja čula, moja duhovnost, to je sve što ono što se kroz ritam i slobodan pokret otvara i jača – objašnjava za čitaoce Portala Analitika suštinu metode 5Ritmova, Ivan Blažević Space Holder za Crnu Goru.

ANALITIKA: Šta je ples 5Ritmova?

BLAŽEVIĆ: Suština plesa 5Ritmova jeste spontani pokret, prepuštanje koje vodi u dinamičnu meditaciju, u kojoj nema koreografije i svaki plesač ,,pleše svoj ples’’. Ples 5Ritmova spada pod jedan oblik tjelesne terapije kojeg je osmislila Gabrijela Rot sedamdesetih godina prošlog vijeka u Njujorku. U plesu otkrivate nove aspekte sebe samih i uviđate da se riječima ne može reći i opisati svaka emocija, misao, stav. Plesne radionice su savršene za sve one koji ne vole mnogo da govore a vole da rade na sebi – mnogi od nas se osjećaju previše izloženim kada treba da se povjere terapeutu ili u grupi.

blazevic2

ANALITIKA: Zašto baš pet, u čemu je simbolika?

BLAŽEVIĆ: Radionice 5Ritmova se mogu predstaviti kroz pet glavnih cjelina koje čine ovaj ples, a to su tečni, stakato, haos, lirski i tišina. Upravo ove cjeline pružaju raznolikost koja podržava kako mlade tako i stare plesače, kako one koji samo žele da probaju nešto novo tako i one koji žele da zarone mnogo dublje u sebe i dođu do novih uvida o sebi. Kako svaki od pet ritmova izgleda i šta označava, najbolje objašnjava primjer jednog dana, običnog dana, u koji uđemo buđenjem, zagrijavanjem, spremanjem za sve što nas čeka u tom danu - to je tečni ritam. Kako dan odmiče, zahuktavamo se, sve je više obaveza, gledamo da završimo sve što namjeravamo, kao da skakućemo sa zadatka na zadatak - to je stakato. Vrhunac dana, kada sve vri od energije, kada se dobro izmorimo jer se mnogo i dajemo, čini treći ritam zvani haos. Kako nas haos izmori, osjećamo se ispražnjeno, možda umorno, ali zasigurno se smirujemo kroz popodnevne šetnje ili knjigu, i to čini lirski ritam. Kako noć pada, spremamo se za počinak i tonemo u san, u tišinu, poslednji ritam čime se zaokružuje jedna cjelina. Svaki ritam prati određena muzika - možete pretpostaviti da uz haos ide jak i brz ritam koji tjera na intezivnije pokrete, a da tišinu prati lagana, umirujuća muzika.

ANALITIKA: Vi ste Space Holder za Crnu Goru. Šta to zapravo znači?

BLAŽEVIĆ: Svi učitelji koji vode ples moraju biti sertifikovani. Prolazi se kroz određenu edukaciju koja može trajati i više godina. Jedan od djelova edukacije predstavlja i program zvani “Space Holder”, koji je inicijalni program koji je uvod i prvi stepen edukacije. Kroz “Space Holder” časove 5Ritmova u Crnoj Gori direktno kroz praksu učim vještine vođenja radionica ovog predivnog plesa. Kada ples u meni sazri, i kada budem osjećao spremnost da krenem dalje, polagaću ispit i sam postati učitelj plesa 5Ritmova.

ANALITIKA: Kako ste odlučili da se bavite ovim plesom?

BLAŽEVIĆ: S plesom sam se susreo 2010. godine na radionici u Podgorici, koju sam sam organizovao uz pomoć učitelja ove prakse iz regiona, kojima sam jako zahvalan na podršci svih ovih godina. Odmah me je opčinila moć ovog plesa, tako slobodnog i spontanog, bez riječi, a opet ljekovitog i iscjeljujućeg. Nastavio sam da pozivam učitelje da dolaze u Crnu Goru i drže radionice i do sada sam u Crnu Goru doveo učitelje iz Hrvatske, Velike Britanije i Francuske, a nadam se da ću uspjeti da ih dovedem još, kako bi plesači u Crnoj Gori mogli da iskuse različite učiteljske stilove koji opčinjavaju svojom raznolikošću.

ANALITIKA: Šta za Vas predstavlja ples 5Ritmova?

BLAŽEVIĆ: Moj odnos prema ritmovima se s vremenom konstantno mijenja, a samim tim i njihov značaj. Što više plešem, što više praktikujem i živim ovu disciplinu, pronalazim sve veću povezanost sa svim što radim u životu. Najbolje uvide u samu suštinu 5Ritmova dobijam u periodu kada pravim pauze u plesanju. Tada se nekako njihov značaj i uticaj na mene ogleda kroz traženje ritmova u stvarima koje me okružuju. Zapravo uviđam da je pokret zapravo naš prvi jezik koji učimo i savladavamo, kada izučavamo svoje tijelo, oslanjamo na svoje noge, preplićemo ruke, zabacujemo glavu... Ples me podsjeća da sam zaboravio na svoje tijelo, ono koje me nosi iz dana u dan, i omogućava mi da uživam u ovom čudotvornom životu. Tu se krije suština značaja ove prakse, koja me konstantno vraća na moje tijelo, i koja me podsjeća na ogromnu zahvalnost koju mu dugujem.

blazevic3

ANALITIKA: Šta se to promijenilo u Vašem životu od kada se bavite ovim plesom?

BLAŽEVIĆ: Najviše se promjenio odnos prema mom tijelu, koje sam bio potpuno zanemario. Naučio sam značaj puštanja svega onoga što me opterećuje, stresira ili obuzima u negativnom smislu. Slobodan ples me je uveo u lakoću pokreta i spontanosti, a sa druge strane izbacio iz moje zone komfora. Pokazao mi je da mogu da meditiram i otvorenih očiju, i da tijelo u pokretu liječi samo sebe. Uči me da ne postoji dobro ili loše, već da sam tu, prisutan sa svim onim što nosim u tom trenutku i da je to sasvim u redu. Moja snaga, kreativnost, samopouzdanje, moj glas, moja čula, moja duhovnost, to je sve što ono što se kroz ritam i slobodan pokret otvara i jača.    

ANALITIKA: Ima li zainteresovanih u Crnoj Gori za ovaj vid terapije?

BLAŽEVIĆ: Postoji jedan određeni broj vjernih plesača koji ne propuštaju nijednu radionicu. Međutim, značajnog broja plesača nema. Ljudi dođu da vide o čemu se radi ali ne dolaze redovno. Naime, da bi ples zaista imao efekta, važno je redovno ga praktikovati, kako bi tijelo bilo u formi i spremno da otpleše radionice koje traju i po sedam sati. Zajednica plesača je još uvijek mala, ali radimo na promociji plesa i njegovim balgodetima pa se nadamo da ćemo imati kritičnu masu od 50-ak plesača - to je moj cilj, nakon toga moći čemo da počnemo da plešemo kao pravo pleme.

blazevic4

ANALITIKA: Kome bi sve preporučili da se bavi plesom 5Ritmova?

BLAŽEVIĆ:5Ritmova preporučujem svima koji vole slobodan pokret, koji vole meditaciju u pokretu, koji vole da rade na sebi, jer 5Ritmova jeste i jedna vrsta psihoterapije, odnosno tjelesne terapije. Nije važno koliko imate godina, kakve ste fizičke konstitucije, čak iako imate povredu vaš ples može biti sjedjenje ili ležanje na podu. Učitelji koji vode ples, u skladu sa svojim iskustvom, mogu postavljati granice u smislu polaznika, to jeste defnisati koji su to neprihvatljivi polaznici - teška psihička stanja, granični slučajevi, korisnici droga itako dalje.

U svakom slučaju, imao sam prilike da vidim blagodeti plesa na sebi i drugima i toplo vam preporučujem da posjetite našu sledeću radionicu 17. septembra, koju će voditi sertifikovana učiteljica 5Rimtova Lucija Glagorić Hora, koja nam po prvi put dolazi u Crnu Goru iz Hrvatske. Ona će voditi cjelodnevnu radionicu, spremite se da se dobro isplešete uz sjajnu muziku ☺ Biće i par riječi o samom plesu, a za sve informacije pišite nam na 5ritmova.crnagora@gmail.com.

Kristina ĆETKOVIĆ

Portal Analitika