Politika

STANIĆ: Smanjiti plate funkcionerima

Socijaldemokratska partija (SDP) zalaže se za poboljšanje materijalnog položaja zdravstvenih radnika, saopštio je funkcioner te stranke, Mirko Stanić.
STANIĆ: Smanjiti plate funkcionerima
Portal AnalitikaIzvor

On je na današnjoj pres konferenciji saopštio da je SDP inicirala zakazivanje vanredne sjednice Skupštine Crne Gore, na kojoj bi se raspravljalo o izmjenama Zakona o zaradama u javnom sektoru.

"Materijalni položaj medicinskog osoblja i ljekara je loš. Zato smo inicirali izmjene zakona, kako bi se povećale njihove plate. Zakon koji smo predali predviđa smanjenje zarada za funkcionere, koje su povećane 50 do 100 odsto. DPS je, izgleda, vodio interes samo o funkcionerima. DPS i partije koje ga podržavaju su te zarade povećali za 50 do 100 odsto", saopštio je Stanić.

Istakao je da je očigledno da o materijalnom položaju penzionera, ljekara i prosvjetnih radnika ne bi trebalo brinuti, jer se, podsjeća Stanić, Sanacionom planom bivšeg ministra finansija, Radoja Žugića, predviđa smanjenje plata i penzija nakon izbora.

"Tim sanacionim planom se predviđa i model ukidanja naknada majkama sa troje ili više djece. Zaključak je da bi po DPS-u teret krize trebalo da podnesu oni koji su gradili ili grade naši državu - ljekari, prosvjetari, službenici i penzioneri. Sa druge strane, funkcinerima bi trebalo dati više", kazao je Stanić.

Smatra i da DPS ne brine za crnogorsko zdravstvo jer, poručuje on, "bolnice koriste u inostranatsvu".

"Ne interesuje ih obrazovni sistem, jer se njihova djeca školuju u inostranstvu. Mi kažemo: 'Država svima, a ne samo njima'", rekao je Stanić.

Navodi i da je zakon predat u proceduru prije 15 dana, te da je za zakazivanje vanredne sjednice potrebno 27 potpisa.

"Kolege iz opozicije su voljne da podrže našu namjeru. Uputićemo svima zahtjev da nas podrže", zaključio je Stanić.

Ljekarka Angela Ćorić rekla je da SDP predložila izmjene zakona kako bi se ispravile odredbe koje su nepravedne.

"Nedopustivo je da država zarade ljekara svodi na nivo koji ne odgovara važnosti profesije za jedno društvo. Ne može biti pravedno društvo gdje ljekari, specijalista, subspecijalista ima manji koeficijent od savjetnika generalnog sekretara u vladi", navodi ona.

rtcg.me

Portal Analitika