Društvo

Vujović u isto vrijeme upravljao sa tri firme

Impresivan je portfolio biznismena Milorada Miša Vujovića, rođenog 17. maja 1956. godine u Mikulićima, opština Cetinje, koji danas obbavlja odgovornu dužnost potpredsjednika Vlade Crne Gore, pišu danas Dnevne novine.
Vujović u isto vrijeme upravljao sa tri firme
Portal AnalitikaIzvor

Kako navodi ovaj list, u biografiji objavljenoj na sajtu Vlade piše kako je u periodu od 1989. do 1997. godine bio je zamjenik generalnog direktora ATUP "Tara" Cetinje. Poslove komercijalnog direktora "Detor trade" DOO Podgorica obavljao je u periodu od 1998. do 2000. godine. Izvršni direktor "Cet pharma" DOO Cetinje bio je u periodu od 2000. do 2002. godine, kada je imenovan na funkciju Predsjednika Prijestonice Cetinje.

U tekstu piše da ponovo postaje izvršni direktor "Cet pharma" DOO Cetinje u periodu od sredine 2003. do kraja 2010. godine. Posao izvršnog direktora "Lombardia leasing" DOO Cetinje obavljao je od 2012. do 2013. godine, a komercijalnog direktora "Horoz" DOO Podgorica od 2013. do 2014. godine. U periodu od 2007. do 2012. godine po posebnom ugovoru je bio angažovan kao savjetnik osnivača i izvršnog direktora građevinske firme "Lipa" DOO Cetinje. U ovoj ovoj biografiji nije navedeno da je bio ovlašćeni zastupnik i firme "Mikulić company" do marta 2012. godine, kako je saopštio na konferenciji za novinare prije dva dana, iako je njegovo ime i danas u spisku ovlašćenih lica ove firme u Centralnom registru privrednih subjekata Crne Gore, ističu Dnevne novine. 

Iz priloženih podataka lako se uočava da je Milorad Vujović u isto vrijeme radio u tri firme! Istovremeno je, naime, bio ovlašćeno lice firme "Mikulić company" sa Cetinja, izvršni direktor "Cet pharma". DOO Cetinje i savjetnik osnivača i izvršnog direktora građevinske firme "Lipa" DOO Cetinje.

Manje su impresivni poslovni rezultati preduzeča u kojima je Milorad Vujović radio, navodi ovaj list. Poznato šta se desilo sa "T arom", a i većina drugih privrednih subjekata kojima je upravljao aktuelni potpredsjednik Vlade Crne Gore zavšila je u stečaju ili su im računi u višegodišnjoj blokadi zbog ogromnih dugova, kako prema državi, tako i prema radnicima, dobavljačima i bankama.

Milionska dugovanja 

Tako je, po podacima sa sajta Centralne banke od 30. juna ove godine, "Mikulić company" sa Cetinja blokirana za iznos duga koji premašuje četiri i po miliona (4.584,945,01 eura), a još zanimljiviji podatak je da ta blokada traje 1.873 dana, pišu Dnevne novine. 

Prije četiri godine, 30. juna 2012. godine, dugovanja "Mikulić company", bila su skoro pola miliona (477,068,55 eura), a blokada je u tom trenutku trajala 412 dana. Što znači da je "Mikulić company" dugovala za porez i ostale obaveze barem godinu prije nego što je potpredsjednik Vujović navodno "prodao svoj udio". Koliko li je vrijedio taj "udio" u firmi koja je dužna pola miliona i bila u blokadi godinu i po, pitaju Dnevne novine. 

U svakom slučaju, piše ovaj list, sada je jasno da je dug za porez od 146.000 eura prava sitnica u odnosu na milione koje potražuju drugi povjerioci.

I uvid u javnu evidenciju Uprave za nekretnine otkriva vrlo "specifične veze" firme "Mikulić company" i firme "Lipa" sa Cetinja, u kojima je do 2012. godine Milorad Vujović istovremeno bio angažovan. U jednoj je bio ovlašćeni zastupnik, a u drugoj savjetnik osnivača i izvršnog direktora. U Listu nepokretnosti br 1633, od 31. avgusta ove godine koji se može naći na sajtu Uprave za nekretnine, Područne jedinice Podgorica, vidi se kako ove dvije firme sa po 50 odsto učešća u vlasništvu raspolažu vrlo vrijednim nekretninama, tvrdi se u tekstu DN. 

Hipoteka zbog dugova

Pored djelova tih nekretnina, međutim, poduži je spisak zabilješki, terete i ograničenja, ističe se nadalje u tekstu DN.  Pa tako, između ostalog, piše "hipoteka", "zabilješka o početku namirenja duga", "rješenje Privrednog suda", "zabrana prometa g-dug 2.000.000 E RIK 36 mjeseci", zabrana prometa teret, "obavještenje o početku namirenja", "teret, rješenje Privrednog suda, zabrana prometa"... Povjerioci su preduzeća, banke, fizička lica.

Ako misli da "režimski" i "neprofesionalni" mediji opet nešto izmišljaju, bilo bi dobro da potpredsjednik Vlade Milorad Vujović sazove novu pres konferenciju i objasni svoju ulogu u svemu ovome, zaključuje ovaj list. 

Dnevne novine/CdM

 

Portal Analitika