Region

Vučić: Učinićemo sve da se ne ponovi 1991.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem u zgradi Vlade Srbije.
Vučić: Učinićemo sve da se ne ponovi 1991.
Portal AnalitikaIzvor

Vučić je nakon sastanka izjavio da su zajednički izrazili nadu i uvjerenje da će srpsko-hrvatski odnosi biti ubuduće znatno bolji, te da suštinske prepreke za takav razvoj situacije na Balkanu ne postoje.

"Istina je da mi imamo različite poglede na događaje iz prošlosti i teško ćemo ih mijenjati, ali upravo je zato važno da govorimo o odnosima u budućnosti", rekao je Vučić, dodajući da se to postiže prije svega iskrenim razgovorom, ali i dobrom ekonomskom saradnjom.

Ta je saradnja i do sada bila korektna, naveo je on, pomenuvši suficit koji Srbija ima u tim odnosima, ali i rast izvoza za 7,9 odsto u prvih pet mjeseci ove godine.

"Želimo dobre odnose između Srba i Hrvata", ponovio je Vučić, primijetivši da su takvi odnosi "uvijek ljekoviti".

Naglasivši da će se dobra saradnja Srba i Hrvata u BiH nastaviti, Vučić je primijetio da je to nešto "dobro i važno u vrijeme ne baš zavidne stabilnosti".

Vučić je naglasio da se nada i da će činiti sve da se ne ponovi situacija u regionu iz 1991. godine.

Komentarišući izjavu predsjednika Srpske demokratske stranke Mladena Bosića da ga mnoge stvari koje se dešavaju u regionu podsjećaju na 1991. godinu, Vučić je kazao da će Srbija činiti sve da očuva mir i regionalnu stabilnost.

"Nije ovo vrijeme u kom je Milošević uvodio sankcije Karadžiću, niti kada je Tadić pisao negativno o Dodiku", kazao je Vučić i dodao da su Srbija i Republika Srpska u najboljim mogućim odnosima i tako će biti i ubuduće, kao i da Srbija poštuje integritet BiH.

Dodao je da se time dičimo i poručio da svako ko pomisli da može da gasi RS mora da zna da je to nemoguće.

"Nije ovo vrijeme podjela na huškače i izdajnike" među Srbima i njihovim političkim liderima, istakao je.

Na pitanje šta je sa zahtjevom Tužilaštva BiH u vezi s istragom protiv Dodika, Vučić je kratko odgovorio:

"Srbija poštuje predsjednika Milorada Dodika".

Vučić je ukazao „da smo, u sadašnjoj fazi regionalne nestabilnosti i nesuglasica, sebe doveli u nevjerovatno defanzivnu situaciju, umesto da cijelom svijetu pokažemo šta smo radili, kakve rezulate imamo“.

Zbog toga kako su nas loše tretirali drugi, ali i međunarodna zajednica, mi smo došli u situaciju da se branimo od jutra do mraka - i Srbija i Srpska, izjavio je Vučić

"Kada se branite onda je pozicija teška, teža i drugačija. Ma koliko bila teža situacija danas nego juče mi ćemo zajedno izaći iz te situacije i RS ni jednog sekunda nećemo ostaviti na cjedilu", poručio je Vučić.

Dodao je“ da misli kako nam je ponekad potrebno više koordinacije i mudrosti, pameti i lukavstva, svega onog što drugi narodi imaju na pretek, ali nam zato, tvrdi, ne manjka jedinstvo i zajedno ćemo sacuvati sve sto je naše".

Premijer Srbije je izjavio da želi najbolje moguće odnose sa bošnjačkim predstavnicima u BiH, ali i ukazao da povjerenje, iz više razloga, nije na najvišem nivou.

Vučić je, na konferenciji u Vladi Srbije nakon sastanka sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH, Draganom Čovićem, rekao da želi da vjeruje da nedostatku povjerenja nije sam doprinio.

"Želim da vjerujem da nisam tome doprinio i da nisam kriv. I to ne samo ja, nego i vlada. Radićemo na izgradnji boljih odnosa. Odnosi su, i zbog BiH i Republike Srpske veoma, veoma važni", podvukao je on.

Vučić je naveo da on uglavnom ćuti i prećuti, primijetivši da Muhamed Filipović "zna sve unaprijed", i onda promaši.

"To je kad neko ima apriori stav", rekao je on.

Vučić je rekao da vjeruje da će za neki mjesec već atmosfera biti drugačija.

"Vjerujem i da će biti razgovora između Srba i Hrvata, između Srba i Bošnjaka, pa ako hoćete i između Hrvata i Bošnjaka", rekao je Vučić ukazavši da ovakva situacija nije dobra ni za jednu stranu.

"Zbog ovoga smo bar 10 investitora odvratili od ulaganja na našim prostorima. A imate manjak investicija u cijeloj Evropi. I tamo gdje imaju rast, on je zasnovan na potrošnji ili je minimalan. A mi koji bi mogli da budemo lokomotiva tog rasta, uspjeli smo dio investitora da njima vratimo", rekao je on.

Čović je kazao da odnosi između Srbije i Hrvatske vrlo brzo više neće biti napeti, ukazujući da će u toj zemlji naredne nedjelje biti završena predizborna kampanja.

On je, odgovarajući na pitanje novinara u Vladi Srbije nakon sastanka sa Aleksandrom Vučićem, istakao da su mnogi dizanjem napetosti dobijali političke poene i funkcije.

"Zato to ne bih komentarisao. A i moja je obaveza da brinem o Hrvatima u BiH, a odnosi između Srba i Hrvata u Hrvatskoj će vrlo brzo biti mnogo bolji, i doći će na svoje mjesto", rekao je Čović.

On je naveo da ovaj prostor ima budućnost, kao i da ima mnogo stvari vezuju narode na ovim prostorima, i izrazio nadu da neće biti mnogo onih koji nas razdvajaju.

Čović je, povodom odluke predstavnika RS da održe referendum o Danu RS, ocijenio da su o tom pitanju stvorene pretjerane tenzije, a da njega lično odluka nije iznenadila, te da očekuje da referendum bude održan.

"Stvorli smo pretjerane tenzije. I do sada sam imao stav da vlast u RS moze u skladu sa zahtjevom građana donositi odluke, ali da one moraju biti saglasne sa odlukama Ustavnog suda i Ustavom", naglasio je on.

Čini mu se ipak, kako je rekao, da je previše pažnje posvećeno jednom pitanju, sto je doveo vezu s lokalnim izborima.

"Kod nas su lokalni izbori, i čitava ta tema stavljena je u njihov kontekt da bi se stvorila neka atmosfera. Vjerujem da neko spekuliše da bi na tome mogao dobiti glasove", primijetio je Čović.

Posebno je zahvalio Vučiću na vremenu koje je odvojio i prijateljskom razgovoru u cilju zaustavljanja negativne atmosfere koja se osjeća u BiH, ali i regionu.

Prema njegovim riječima, neophodna je komunikacija sa okruženjem, ali je dodao i da BiH unutar sebe mora pronaći rješenje.

Takođe je kazao da je neophodan napredak na evropskom putu, na kojem se Srbija već uveliko nalazi.

Čović smatra da je vrijeme da se BiH bavi pravim stavrima kao što su socioekonomski problemi, a ne prošlošću.

"Bojim se da niko nema razumijevanje ako ćemo se baviti samim sobom", upozorio je, podsjetivši da je ovo već četvrti ili peti sastanak sa Vučićem, sa kojim je u prijateljskom ambijentu razgovarao o stabilnosti u regionu i o tome „kako da iz naših zemalja ljudi ne odlaze, već tu ostaju“.

Izvor: b92.net

Foto: Tanjug

Portal Analitika