Fudbal

Bekenbauer pod istragom zbog korupcije na SP 2006.

Federalno švajcarsko tužilaštvo pokrenulo je postupak protiv legendarnog njemačkog fudbalera Franca Bekenbauera zbog pronevjere i pranja novca.
Bekenbauer pod istragom zbog korupcije na SP 2006.
Portal AnalitikaIzvor

Istraga se odnosi na period dodjele organizacije Svjetskog prvenstva 2006. godine i u martu šestoro ljudi osumničeno je od strane FIFA.

Bekenbauer je demantovao da je umiješan u bilo kakvu korupciju i prošlog oktobra je izjavio je da je napravio grešku u procesu nadmetanja za domaćina, ali je porekao da su glasovi kupljeni.

Njemačka je u julu 2000. godine tada pobijedila Južnu Afriku u glasovima (12:11), u izboru domaćina Svjetskog prvenstva 2006. 

Njemački magazin Špigl objavio je u četvrtak da se Bekenbauer sumniči za pranje novca i zloupotrebu povjerenja, dok je bio šef organizacionog odbora njemačke kandidature za domaćina Svjetskog prvenstva 2006. godine. 

Pored bivšeg kapitena Zapadne Njemačke, osumnjičeni su i bivši generalni sekretar Fudbalske federacije Njemačke Horst Rudolf Šmit, predsjednik FFN (2006-2012) Teo Cvanciger i Volfgang Nirzbah koji je do novembra prošle godine bio na toj funkciji. 

Još nije poznato koliko je fudbalskih funkcionera pod istragom u Švajcarskoj, ali su izjavili da sarađuju sa austrijskom i njemačkom policijom.

Portal Analitika