Abiznis

Vlada o slučaju radnika KAP-a: Da se ispoštuju zaključci iz aprila

Vlada je danas usvojila zaključke u vezi rješavanja pitanja isplate otpremnina bivšim radnicima Kombinata aluminijuma (KAP), koji se odnose na to da se ispoštuju zaključci izvršne vlasti iz aprila ove godine, saopštila je vicepremijer Azra Jasavić.
Vlada o slučaju radnika KAP-a: Da se ispoštuju zaključci iz aprila
Portal AnalitikaIzvor

Ona je kazala da će Vlada zaključke koje je danas usvojila uputiti parlamentu i tražiti da se po njima izjasni.

“Zaključeno je da se ispoštuju zaključci Vlade od 28. aprila ove godine i da se parlament po tom pitanju izjasni, jer su oni već proslijeđeni Skupštini”, kazala je Jasavić nakon sjednice Vlade.

Jasavić danas na sjednici Vlade nije podržala zaključke, ali nije ni izdvojila svoje mišljenje.

“Bila sam uzdržana jer su opozicione kolege izdvojile mišljenje i na taj način nijesu podržale zaključke Vlade. Ja sam bila uzdržana jer od kolega iz opozicije jasno zahtjevam da predlože zaključke na osnovu kojih će se zakonito sprovesti zakon koji je donijet. Kada kolege iz opozicije predlože model kako sporovesti zakon koji je donešen prošle godine u parlamentu, ukoliko on bude primjenjiv, sasvim sigurno da ću podržati njegovu realizaciju”, poručila je Jasavić.

Ukoliko kolege iz opozicije koje su danas izdvojile mišljenje ne predlože zaključke i model, ona je navela da će se onda raditi o nekompetentnosti, nespremnosti i potrebi da se manipuliše sa nezadovoljnim radnicima.

“Prije svega prozivam ministra finansija, Raška Konjevića, koji je u Vladi najodgovorniji za ovo pitanje, da se jasno po tom pitanju izjasni i da predloži predlog zajedno sa svojim kolegama na koji način primijeniti zakon”, rekla je Jasavić.

Nakon toga će, kako je dodala, ona imati svoj stav.

Vlada je, prema riječima Jasavić, danas u suštini podržala svoje zaključke od 28. aprila ove godine.

“Vjerujemo da je tadašnji predsjednik parlamenta ispunio svoju dužnost i dostavio te zaključke predlagaču, koji je imao obavezu da se na ono što je navedeno u njima izjasni. Obaveza predlagača je bila, ukoliko je želio da se zakon sprovede, da se po tim zaključcima izjasni i javno obavijesti javnost šta su njegovi kontraargumenti vezano za argumentaciju Vlade”, saopštila je Jasavić.

Ukoliko je bio saglasan sa zaključcima Vlade, kako je objasnila, bio je dužan da eventualno predloži izmjene.

“Ukoliko nije bio saglasan sa zaključcima Vlade, bio je dužan da crnogorskoj javnosti i radnicima KAP-a pruži argumente zašto Vlada nije u pravu. To se očekivalo od predlagača. Vlada nije dobila povratnu informaciju od Skupštine odnosno predlagača zakona”, rekla je Jasavić.

Problem oko isplate otpremnina je, prema njenim riječima, nastajao dugi niz godina.

Izvor: Mina business

Portal Analitika