Politika

Miljanić: Kosovske vlasti bile satjerane u ćošak

Nakon odluke kosovske Vlade da povuče sa dnevnog reda Parlamenta Prijedlog zakona o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, diplomatski predstavnik naše zemlje na Kosovu, Radovan Miljanić kaže da je stekao utisak da su kosovske vlasti bile satjerane u ćošak, da danas jednostavno nijesu imale drugog izbora.
Miljanić: Kosovske vlasti bile satjerane u ćošak
Portal AnalitikaIzvor

Kako je Anteni M kazao stalni otpravnik poslova u crnogorskom diplomatskom predstavništvu u Prištini, rano je još davati bilo kakve procjene. Ali ipak kaže da, po njegovom mišljenju, Isi Mustafi nije preostalo ništa drugo da uradi u datom momentu.

"Predsjednik Srpske liste Slavko Simić rekao je da se boji za bezbjednost svojih poslanika, a bez njihovih glasova nije bilo moguće "namaći" dvotrećinsku većinu da ratifikacija u Skupštini prođe. Mnogi analitičari tvrde da su na takvu odluku Srba uticale, kao i do sada, kao i uvijek, konsultacije sa Beogradom. Kako je zaista bilo zasad ne znamo, ali deset poslaničkih glasova Srba je falilo i koalicija Tačija i Mustafe nije mogla da obezbijedi dovoljan broj glasova", saopštio je Miljanić.

Teško je sada, kaže on, procjenjivati šta će se desiti.

"Istini za volju, premijeru Isi Mustafi nije preostalo ništa drugo do da povuče Prijedlog iz procedure. S druge strane, poslanici i simpatizeri Samoopredjeljenja su povlačenje shvatili kao fijasko Zakona i njegov pad, a ujeno i kao pobjedu njihove jednogodišnje borbe protiv sporazuma o demarkaciji. Naravno, procedura će ostati ista. Kada će Vlada predložiti Skupštini Zakon, te da li će biti nekih izmjena to ćemo vidjeti. Ja lično sam stekao utisak da su kosovske vlasti bile satjerane u ćošak, da danas jednostavno nijesu imale drugog izbora", kazao je Miljanić.

Ipak, Miljanić kaže da vjeruje da dešavanja na Kosovu neće uticati na odnose između dvije zemlje, te da se nas i ne tiče previše kada će ratifikacija proći, već je samo bitno da prođe.

"Nije prošla sada ratifikacija, proći će možda za mjesec, možda za dva. Ali put je isti, apsolutno isti. Jedino što bi uzburkalo prilike je neka naknadna revizija sporazuma. Ali, i to je njihova unutrašnja stvar i Crna Gora nikada nije uticala niti se miješala u unutrašnje stvari", zaključio je, u razgovoru za portal Antene M, Miljanić.

Podsjetimo, Vlada Kosova odlučila je da povuče iz dnevnog reda parlamentarnog zasjedanja Predlog zakona o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Premijer Isa Mustafa procijenio je da ne postoje okolnosti da se ratifikuje Sporazum.

Izvor: Antena M

Portal Analitika