Region

Vučić i Nikolić nisu pružili podršku referendumu u RS

Predsjednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, saopštili su da nisu pružili podršku za održavanje referenduma u Republici Srpskoj (RS), ali ni na koji način nisu željeli da utiču na promjenu političkih stavova legitimno izabranih političara u RS povodom održavanja referenduma.
Vučić i Nikolić  nisu pružili podršku referendumu u RS
Portal AnalitikaIzvor

Nikolić i Vučić sastali su se u zgradi Predsjedništva Srbije s članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, predsjednikom RS Miloradom Dodikom, predsjednicom Vlade RS Željkom Cvijanović i predsjednikom Srpske demokratske stranke Mladenom Bosićem.

Kako je saopšteno, osnovna tema razgovora bila je očuvanje stabilnosti i mira u regionu.

Predsjednik i premijer Srbije istakli su da je politika Srbije poštovanje teritorijalnog integriteta BiH, kao i integriteta entiteta Republike Srpske.

Nikolić i Vučić osudili su organizovane napade koji iz pojedinih zemalja regiona stižu protiv Srbije i srpskog naroda, kao i "licemjerno ćutanje i pravljenje lažnih simetrija i ravnoteža od strane značajnog dijela međunarodne zajednice".

"Srbija će, bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regionu, uvijek podržati srpski narod, građane RS i njene institucije", navedeno je u saopštenju Nikolića i Vučića.

Predstavnici RS razumiju stav Beograda

Predsjednik RS Milorad Dodik, predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić rekli su novinarima, poslije sastanka, da razumiju stav Srbije, da im je drago što su u Beogradu imali priliku da razgovaraju s predsjednikom i premijerom, ali su ponovili da će referenduma u RS biti.

Dodik je ocijenio da su Vučić i Nikolić poručili da se neće miješati, odnosno da neće podržavati niti osporavati referendum u RS.

“Na nama je da procijenimo opasnosti koje naše odluke mogu da da donesu. RS sve čini u skladu sa zakonima. RS je jedinstvena u pogledu da se odbrani Dan RS, i u tom pogledu će se nastaviti dalje”, rekao je Dodik.

Na pitanje novinara da li će referendum biti održan, Dodik je odgovorio: "Ponosan sam na Srbiju".

Premijerka Cvijanović je navela da je današnji satanak nastavak razgovora koje su već imali najviši predstavnici Srbije i RS.

“Srbija se neće miješati, i ima puno razumijevanja za dešavanja u RS i cijeloj regiji. Ovo je naša odluka u RS. Rukovodstvo je donijelo odluka da se ide u referendum, i razumijemo važnost njegovog održavanja”, rekla je Cvijanović, navodeći da “ne vidi razlog za galamu u Sarajevu”.

"Ali, galama se pravi i kada se nekome u Sarajevu ne sviđa u kom pravcu ptice lete", rekla je ona.

Ivanić je poručio da je 9. januar bio i biće značajan dan za RS, i da će on i dalje biti obilježavan, te da će RS naći način da sprovede odluku Ustavnog suda o Danu RS.

Prema njegovim riječima, to se ne može ostvariti samo od sebe i politički predstavnici bošnjačkog naroda moraju da prestanu da opstruišu stvari do kojih je Srbima jako stalo. "Moraju da shvate da je vrijeme osionosti prošlo i da vrijeme osionosti nikada nikome neće donijeti ništa dobro", rekao je Ivanić.

Upitan da li će biti referenduma o Danu RS najavljenog za 25. septembar, Ivanić je odgovorio: "Da li će biti referenduma ili ne odluku o tome su donijele institucije RS, a ja sam u Predsjedništvu BiH". Bosić je rekao da je na sastanku čuo dosta informacija koje nije znao, i da je zabrinut za situaciju u čitavom regionu.

“Jedino što mogu je da apelujem na sve da ne dođe do zaoštravanja koje bi nas vratilo 20 godina unazad. Nažalost, mnoge stvari podsjećaju na 1990. godinu”, rekao je Bosić. On je naveo da će referenduma biti, jer niko u Skupštini RS nije podnio zahtjev da se referendum ne održi.

Izvor: N1

Foto: TANJUG/Zoran Žestić

Portal Analitika