Kultura

Sjutra otvaranje 1. Besac Festa

Besplatni programi otvaranja - projekcije filmova, književne večeri i koncerti, uz besplatan prevoz - zatim muzičke i arhitektonske radionice, glavne su karakteristi Prvog Besac festa koji sjutra počinje na prostoru tvrđave Besac i ispod nje, na Virpazaru.
Sjutra otvaranje 1. Besac Festa
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj multimedijalni festival otvoriće projekcije kratkih filmova „Umir krvi“ Senada Šahmanovića, „Biserna obala“ Dušana Kasalice i „Zakloni“ Ivana Salatića nagrađenih na brojnim regionalnim i svjetskim festivalima, od 20 časova. Uslijediće nastup hrvatske grupe „Chui“, prepoznatljivog sastava koji kombinuje klupsku plesnu muziku, elektroniku, jazz i rock'n'roll.

I drugog dana manifestacije program će početi u 20 časova, kada će se crnogorskoj publici prvi put predstaviti jedna od najznačajnijih spisateljica s područja bivše Jugoslavije, Daša Drndić. Univerzitetska profesorica, poznata je po romanu „Sonnenschein“ iz 2007, koji je u na njemačkom i anglosaksonskom govornom području pod naslovom „Trieste“ zavrijedio zapažene kritike i nagradu „Independent“-a. Razgovor sa Dašom Drndić vodiće beogradski novinar i urednik KPZ „Beton“ Saša Ćirić.

Veče će nastaviti regionalne legende iz Siska, „The Bambi Molesters“, jedan od vodećih bendova iz novog talasa surf rock bendova u svijetu.

Program koji će trajati do 1. oktobra biće nastavljen predsatvljanjem izdavačkih kuća i autora iz regiona. To je, prije svega, „Partizanska knjiga“ iz Kikinde, koja pod sloganom „Vjerovati, čitati, boriti se“ objavljue, pored ostalih, djela Denisa Čokića, Nemanje Jovanovića i Vladimira Arsenića. IZ Crne Gore biće prezentovana „Žuta kornjača“ sa autorima Ilijom Đurovićem i Branom Mandićem. Prva radionica namijenjena je studentima Muzičke akademije sa Cetinja, a vodiće je ruski kompozitor Boris Filanovski. On će ovom prilikom pripramati izvođenje kompoziciju „Group Portrait with Massacre - Song of Western Slavs“ koju je svojevremeno napisao za Festival savremene umjetnosti TransArt iz Bolcana. Prema najavama, djelo će imati praizvedbu 25. septembra na pomenutom festivalu, kada će sedmočlani orkestar „GusLiars“ na našem tradicionalnom instrumentu - guslama, izvesti ovu kompoziciju.

Kako je ranije istakao autor i organizator Besac festa, Stefan Bošković, već prvo izdanje festivala privuklo je veliku pažnju javnosti, pa su svi programi besplatni i otvoreni za javnost.

Autobusi za Virpazar polaziće s parkinga hotela „City“ u Podgorici i parkinga Sportske dvorane „Topolica“ u Baru, u petak i subotu u 18 i 30 časova, a povratak je iste večeri u ponoć. Više informacija zainteresovani mogu dobiti putem telefona 068/181-931.

Osim Boškovića, produkciju festivala potpisuju podgorička Turistička agencija „Guliver“, te izvršni producent Slobodan Radović. Dizajn i fotografije uradio je Luka Bošković. Fest se finansira iz programa Ministarstva održivog razvoja i turizma koji podržava manifestacije koje afirmišu kulturna dobra. Ostali pokrovitelji i prijatelji festivala su Ministarstvo kulture, Kulturni centar Bar, Opština Bar, Udruženje „Krokodil“ i Boka Art Film festival.

K.J.

Portal Analitika