Podgorica

Pećine, staništa u kojima je nastajala kultura ovog podneblja

Izložba „Praistorijska staništa - iskonski kulturni pejzaž“ biće sjutra otvorena na platou ispred Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ u 19 časova, u okviru manifestacije Podgoričko ljeto 2016.
Pećine, staništa u kojima je nastajala kultura ovog podneblja
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u najavi, ovom postavkom biće predstavljeno kameno doba i razvoj čovjeka od neandertalca do homo sapiensa, od 160.000 godina pa do 5.000 godina prije nove ere.

- Počeci razvoja homo sapiensa na teritoriji Crne Gore otkriveni su u Crvenoj stijeni, Kremenštici, Biočima, Medenoj stijeni, Trebačkom kršu, Odmutu, Mališinoj pećini, Spili, Bijedićima, Beran kršu... Ovi lokaliteti su dokaz kontinuiteta našeg postojanja sa potvrđenim prvim kulturni slojevima i prvim artefaktima u našoj istoriji. Pećine su u geološkoj prošlosti služile kao prirodna skloništa fosilnom čovjeku i pojedinim životinjama pred klimatskim nepogodama, a neke su bile naseljene kroz dugi vremenski period. Zbog toga se u pećinama pronalaze skeletni ostaci fosilnog čovjeka, lovnih životinja kojima se hranio i što je posebno značajno pećinske naslage sadrže ognjišta, kamena i koštana oruđa u razvojnom redosledu materijalnih kultura. Pećine su u razvoju čovjeka, materijalnih kultura i duhovnog života odigrale vrlo značajnu ulogu, pa je i današnja paleolitska arheologija bazirana na egzaktnim rezultatima postignutim kompleksnim proučavanjem pećina i praistorijskog inventara u pećinskim segmetnima – ističe se u tekstu koji prati ovu izložbu.

K.J.

Portal Analitika