Abiznis

Neko u Crnoj Gori za mjesec zaradio 412 prosječnih plata!

Da su pojedine kompanije koje posluju u Crnoj Gori “široke ruke” i pored ekonomske krize, pokazuju novi podaci Poreske uprave o visini bruto zarada obračunatih od januara do juna ove godine. Najveća obračunata mjesečna zarada sa porezima i doprinosima (bruto), prema zvaničnim podacima Poreske uprave dostavljenim Dnevnim novinama, iznosila je, kako pišu DN, nestvarnih 307.670 eura.
Neko u Crnoj Gori za mjesec zaradio 412 prosječnih plata!
Portal AnalitikaIzvor

Ukoliko bruto zaradu od 307.670 eura pretvorimo u neto (zarada umanjena za doprinose), dolazimo do podatka da je neko u Crnoj Gori za mjesec uspio da zaradi 206.138 eura, navodi se u tekstu DN. Kako je u Poreskoj upravi objašnjeno Dnevnim novinama, pomenuta zarada je isplaćena u sektoru "Razrada građevinskih projekata”.

Ako ovu neto zaradu podijelimo sa prosječnom platom koja, prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku Crne Gore, iznosi 500 eura, dolazimo do informacije da je jedna osoba uspjela za mjesec da zaradi čak 412 prosječnih plata. Čudno ali istinito, skoro 35 godina trebalo bi radniku sa prosječnom platom da zaradi 206.138 eura.

Na drugom mjestu po visini prijavljenih primanja je takođe osoba iz sektora "Razrada građevinskih projekata" koja je za mjesec prijavila primanja (bruto) od 52.756 eura.

Sa mjesečnom zaradom (sa porezima i doprinosima) od 46.476 eura, neko iz sektora "Neživotnog osiguranja", nalazi se na trećem mjestu po visini mjesečne zarade obračunate u jednom mjesecu u prvih šest mjeseci 2016. godine.

U sektoru "Prerada mlijeka i proizvodnja sireva" jedan zaposleni je uspio da zaradi 40.967 eura, tj. 27.447 eura bez poreza i doprinosa.

Na petom mjestu je osoba iz sektora "Trgovina na veliko kompjuterima, kompjuterskom opremom i softverom” koja je za 30 dana zaradila 40.812 eura (27.344 neto).

Shodno zakonskoj regulativi za javnost će ostati nepoznanica koje osobe imaju ovako visoka primanja i da li su ih zaslužila.

"Kao što je javnost već ranije upoznata, navedeni iznosi isplaćeni su samo u jednom mjesecu, te se ne može zaključiti da se radi redovnom mjesečnom primanju zaposlenih, već o otpremnini, bonusu ili nekom drugom obliku ličnog primanja, iako su isti unijet u IOPPD obrazac pod šifrom 1-zarade, pa se kao takvi i vodi u sistemu Poreske uprave", kazali su Poreskoj upravi.

Prema podacima kojima raspolaže Poreska uprava najveća bruto zarada obračunata za neki od 12 mjeseci 2015. godine iznosila je: 309.425 eura, a isplaćena je zaposlenom u sektoru hotela i hotelskog smještaja.

Izvor: Dnevne novine, cdm

Portal Analitika