Abiznis

Čanović: Opozicija kritikuje Vladu zbog Buk Bijele, a zaboravlja da ju je ona spriječila

Neshvatljivo je da danas opozicija kritikuje Vladu što nije gradila energetske objekte, među kojima i HE Buk Bijela, kao da zaboravljaju da je Vlada prije više od deset godina, kroz Deklaraciju o zaštiti rijeke Tare, spriječena od parlamenta (glasovima opozicije) da realizuje ovaj projekat - kazao je za Pobjedu direktor Direktorata za energetiku u Ministarstvu ekonomije Miodrag Čanović, komentarišući stav poslanika DF Strahinje Bulajića, iznijet u intervjuu Pobjedi, da Vlada zadržava maćehinski odnos prema energetskom sektoru i da u njemu nema strateškog planiranja.
Čanović: Opozicija kritikuje Vladu zbog Buk Bijele, a zaboravlja da ju je ona spriječila
Portal AnalitikaIzvor

Bulajić je Pobjedi kazao da se oni zalažu za gradnju HE Komarnica, Buk Bijela, Koštanica i Morača uz prevođenje voda.

Čanović, međutim, kaže da nije utemeljena tvrdnja da je Vlada „slučajno ispustila iz vida da je gradnja HE Andrijevo, iz energetskog ugla, besmislena bez prevođenja dijela voda Tare“, s obzirom na činjenicu da je pomenuta deklaracija na snazi. Ohrabrujuće je, dodaje on, da, iako je bilo potrebno desetak godina, danas imamo podršku dijela opozicije za izgradnju značajnih energetskih objekata.

- I Vlada Crne Gore i Ministarstvo ekonomije u čitavom tom periodu vrlo argumentovano govore o potrebi izgradnje HE na Morači, HE na Komarnici... Poznato je da imamo više potpisanih memoranduma o saradnji na projektima Morača i Komarnica. Strategijom je predviđena i izgradnja novih elektroenergetskih objekata, i to, između ostalih, drugog bloka TE Pljevlja, HE na Morači i Komarnici, kao i HE Boka, HE Kruševo i HE na Ćehotini. Naravno, sve uz postizanje dogovora sa susjednim državama u vezi sa optimalnim iskorišćenjem zajedničkog hidropotencijala i upravljanjem vodama. Upravo zato, Ministarstvoekonomije ima intenzivnu komunikaciju sa resornim ministarstvima susjednih država i pokrenut je projekat izrade regionalne hidrološke karte Zapadnog Balkana koji je podržala Evropska komisija. Namjera je da bude izrađena mapa zajedničkih projekata u ovoj oblasti, kako bi njima mogli konkurisati za fondove EU i tako na optimalan način iskoristiti zajednička prirodna bogatstva – kazao je Pobjedi Čanović.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika