Politika

Pajović: Crna Gora pokazala političku zrelost

Tokom trajanja Parlamentarnog skupa zemalja Centralno-istočne Evrope pod imenom "Solidarnost i suverenost“ predsjednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović imao je niz bilateralnih sastanaka sa predsjednicima parlamenata zemalja učesnica ovog okupljanja. Svima je poslao jasnu poruku-Crna Gora je faktor mira i stabilnosti u regionu, a formiranjem vlade izbornog povjerenja pokazala je demokratsku zrelost.
Pajović: Crna Gora pokazala političku zrelost
Portal AnalitikaIzvor

Nakon sastanka sa predsjednikom turskog parlamenta Ismailom Kahramanom, Pajović se sastao sa predsjednicima parlamenata susjednih zemalja, Makedonije Trajkom Veljanoskim, Bosne i Hercegovine Mladenom Bosićem i Srbije Majom Gojković.

Svi sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog dobrih susjedskih odnosa kao i želju za daljim jačanjem saradnje u svim oblastima. Naglasak je stavljen na parlamentarnu saradnju, posebno u razmjeni iskustava vezanih za procese evropskih integracija ovih država.  

Takođe, istaknuta je važnost jačanja ekonomske saradnje, kao oblasti čiji su rezultati direktno vezani za standard građana. 

Pajović je sagovornicima prenio spremnost Crne Gore da podijeli znanje i iskustvo u integrativnim procesima.

Crna Gora je, po riječima Pajovića, faktor mira i stabilnosti u regionu, i politika države je okrenuta saradnji i uvažavanju susjeda. On je ponovio da susjedne zemlje u nama imaju prijatelje za sve inicijative koje će doprinijeti prosperitetu regiona.

Predsjednik crnogorskog parlamenta sastao se i sa ukrajinskim kolegom Andrijom Parubijom, kao i predsjednikom Senata Poljske Stanislavom Karčevskim.

Poljskom domaćinu je još jednom iskazana zahvalnost na jednoglasnoj odluci Parlamenta ove zemlje da ratifikuje Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Svi sagovornici su pokazali interesovanje za funkcionisanje Vlade izbornog povjerenja, imajući u vidu da je riječ o demokratskom iskoraku na ovim prostorima.

"Crna Gora je formiranjem vlade izbornog povjerenja pokazala demokratsku zrelost, ali i sposobnost, da sama, bez posrednika rješava svoja unutrašnja pitanja“, naveo je Pajović.

 

Portal Analitika