Sci/Tech

Počela je nova geološka era

Grupa stručnjaka koja je imala zadatak da razmotri pitanje da li smo službeno ušli u antropocen - geološko doba koje karakteriše uticaj ljudi i pravljenje štete na planeti na planeti je dala svoj odgovor - da, piše Business Insider.
Počela je nova geološka era
Portal AnalitikaIzvor

Početkom antropocena okončava se epoha holocena koja je trajala ili traje posljednjih 12.000 godina otkako je završilo posljednje ledeno doba.

Radijacija, zagađenje, uništavanje šuma... Čovjek je u posljednjih nekoliko decenija u tolikoj mjeri izmijenio planetu na način na koji su za to u budućnosti bile potrebne desetine miliona godina, a bespovratno smo nanijeli štetu Zemlji u periodu industrijske revolucije.

Čelnik britanske radne grupe za Antropocen (WGA) podsjetio je na geološkoj konferenciji u Kejptaunu kako je, prema njegovom mišljenju, antropocen epoha počela 1950. godine. Bio je to početak ere testiranja nuklearnih bombi, plastike za jednokratnu upotrebu i svojevrsni "bum" za ljudsku populaciju.

Termin "antropocen" je brzo postala akademska krilatica i istaknula se u javnosti u posljednjih nekoliko godina. No što se termin više koristi, vlada veća konfuzija, barem za one koji nisu upućeni detaljnije u nauku.

Grubo prevedeno, Antropocen era znači "doba ljudi". Geolozi ispituju slojeve stijena pod nazivom "strata", koji pričaju priču o promjenama u funkcionisanju Zemljine površine - okeanske, biološke, zemaljske, riječne, atmosferske, tektonske ili hemijske.

Suština ove teorije jeste u tome da smo vremenom promijenili ekosistem Zemlje na način da je upitan sam ljudski opstanak, a smatra se kako će dovesti i do izumiranja vrsta. 

Koncept antropocen je provokativan još više od koncepta globalnog zagrijavanja jer implicira da je naš sadašnji način život, pogotovo u razvijenim dijelovima svijeta, potpuno neodrživ.

Naučnici još uvijek debatuju oko ove teorije.

 

klix.ba

Portal Analitika