Svijet

Merkel: Kriza neće promijeniti Njemačku, to je moja mantra

Njemačka kanacelarka Angela Merkel kaže da priliv migranata neće fundamentalno promijeniti Njemačku, godinu dana pošto je navela da će njena zemlja moći da upravlja izbjegličkom krizom.
Merkel: Kriza neće promijeniti Njemačku, to je moja mantra
Portal AnalitikaIzvor

Merkelova je u intervjuu za njemački dnevnik Zidojče cajtung (Süddeutsće Zeitung) rekla da ta njena mantra, koju je u više navrata upotrijebila i koja je podijelila javno mnjenje u Njemačkoj, ostaje "pravi motiv za ovaj zadatak".

Nekoliko dana pošto je prvi put izgovorila tu mantru 4. septembra prošle godine, Angela Merkel i tadašnji austrijski kancelar Verner Fajman donijeli su odluku da puste u svoje zemlje migrante koji su se nagomilali u Mađarskoj.

U Njemačkoj je prošle godine registrovano više od milion pridošlica, mada se vjeruje da ih je zapravo manje, a taj priliv je uznemirio mnoge građane.

"Njemačka će ostati Njemačka, uz sve što nam je drago", rekla je Merkelova.

Ona je dodala da je tokom proteklih decenija bilo konstantnih promjena, da "promjena nije loša stvar" i da je "neophodan dio života", ali je jasno navela da Njemačka neće da se odrekne svojih vrijednosti.

Angela Merkel je priznala da je Njemačka prethodnih godina zanemarila pitanje migranata koji su se uputili ka Evropi, kao i potrebu za panevropskim rješenjem.

"Mnogo izbjeglica je već stiglo 2004. i 2005, i mi smo prepustili Španiji i drugim (EU) spoljnim granicama da se izbore s tim. I da, tada smo se takođe opirali proporcionalnoj raspodjeli izbjeglica", rekla je njemačka kancelarka.

Ona je navela da ne može da porekne da je "Njemačka bila veoma srećna da su, pošto je preuzela mnogo izbjeglica tokom ratova u Jugoslaviji", "sada uglavnom drugi morali da se bave tim pitanjem".

Izvor: N1

Foto: REUTERS/Hannibal Hanschke

Portal Analitika