Društvo

Jasavić - Lazović: Asistivne tehnologije garant bolje budućnosti OSI

Radi stvaranja osnovnih preduslova da asistivne tehnologije postanu lako pristupačne svim osobama sa invaliditetom, a u cilju promovisanja društva jednakih šansi, potpredsjednica Vlade Azra Jasavić sastala se sa potpredsjednikom Vlade i ministrom za informaciono društvo i telekomunikacije prof. dr Vujicom Lazovićem.
Jasavić - Lazović: Asistivne tehnologije garant bolje budućnosti OSI
Portal AnalitikaIzvor

Ona je istakla da je pristupačnost asistivnim tehnologijama garant bolje budućnosti za osobe sa invaliditetom.

- Ovo je moguće postići kroz dodatno angažovanje ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije. U tom pravcu treba razmotriti mogućnosti za osnivanje Centra za asistivne tehnologije koji bi vršio obuku osoba sa invaliditetom za korišćenje odgovarajućih pomagala, u cilju prepoznavanja pomagala koja odgovaraju potrebama pojedinca. Korišćenjem asisitivnih tehnologija osobe sa invaliditetom mogu imati širi izbor zanimanja i time biti konkurentniji na tržištu rada, što je cilj i inkluzivnog obrazovanja. Raznovrsnost asistivnih tehnologija daje mogućnost osobama sa invaliditetom za uspješno uključivanje u procese obrazovanja i zapošljavanja. Ove tehnologije imaju poseban značaj za osobe sa smetnjama vida. Za realizaciju ove ideje potrebna su značajna sredstva, zbog čega smo već uspostavili saradnju sa relevantnim međunarodnim organizacijama - istakla je Jasavić.

Potpredsjednik je iskazao spremnost za realizaciju ideje u okviru postojećih mogućnosti, predlažući za početak da se zainteresovanim inženjerima iz Ministrastva pruži mogućnost obuke u Centrima u regionu koji posjeduju ove tehnologije, radi njihovog daljeg uključivanja u procese edukacije osoba sa invaliditetom.

Na sastanku je usaglašeno da će oba potpredsjednika zajednički raditi na realizaciji ove ideje. 

Portal Analitika