Zanimljivosti

Oslobodite se stresa za samo jedan minut!

Stres je sastavni dio života. Ako ste primijetili da ste već na početku dana umorni, nervozni i mrzovoljni, to znači da su vaš mozak „okupirale“ negativne misli. One ostaju u našoj memoriji i ponavljaju se poput pokvarene ploče. Ali, postoji tehnika koja za samo jedan minut može da riješiti taj problem.
Oslobodite se stresa za samo jedan minut!
Portal AnalitikaIzvor

Naš mozak tokom dana procesuira 40 do 60 hiljada misli, a većina njih vrti su briga oko stvari koje su se dogodile, koje se događaju ili koje će se tek dogoditi. Negativne misli su one koje se stalno ponavljaju te nas najviše okupiraju, a time i umaraju. Upravo zbog toga, mozak postaje preopterećen, a posljedica toga je snažan osjećaj umora, iscrpljenosti i nervoze, zbog čega na kraju dana „padamo“ s nogu i postajemo mrzovolji i neraspoloženi.

Ali, zahvaljujući jednostavnom triku koji traje samo minut, stres može da postane prošlost, a vaš um bistar i pozitivan. Riječ je o tehnici koja fokusira mozak na druge situacije, te mu „naređuje“ da zaboravi ponavljajuće (stresne) misli. Ovu tehniku možete da upotrijebite na bilo kojem mjestu, a pomoći će vam da kontrolišete svoje misli i „ispraznite“ glavu.

1. Zatvorite oči i fokusirajte se na zvukove oko vas. Beba koja plače, kolege koji tipkaju po tastaturi kompjutera, automobili u saobraćaju...

2. Udahnite duboko, pa izdahnite, kao kada želite da se koncentrišeš.

3. Nastavite s dubokim disanjem pet puta za redom, i potpuno se fokusirajte na to.

4. Tokom disanja, osluškujte vazduh od samog ulaska u vaše tijelo kroz nos, dok puni vaša pluća, do izlaska iz vašeg tijela tokom izdisaja. Pokušajte da osjetite je li vazduh koji izlazi topao ili hladan.

5. Vaš mozak će na trenutak zaustaviti ponavljajuće negativne misli.

Izvor i foto: Jutarnji.hr/Gulliver/Thinkstock

Portal Analitika