Zanimljivosti

Balkanske tamnice: Svaki od ovih zatvora je po nečemu najbrutalniji

Držanje zatvorenika u lancima, korpucija među čuvarima, gumene sobe za najgore prestupnike, jauci i plač koji noću odzvanjaju hodnicima... Ovako izgleda život u najbrutalnijim zatvorima na Balkanu.
Balkanske tamnice: Svaki od ovih zatvora je po nečemu najbrutalniji
Portal AnalitikaIzvor

"Idrizovo" u Makedoniji - najgori uslovi

makedonija

Najveći zatvor u Makedoniji, koji se nalazi u Skoplju, bio je predmet istraživanja Odbora za sprječavanje torture Savjeta Evrope, koji je u svom izjveštaju osudio nehumane uslove u ovom zatvoru, koje je uključivalo i držanje zatvorenika u lancima, kao i visok stepen korupcije među čuvarima i upravnicima. Stručnjaci Evropske organizacije za zaštitu ljudskih prava naveli su da su zatvorenici izloženi batinjanju, kako čuvara tako i ostalih robijaša, a uslove u kojima borave ocijenili su kao "bijedne".

"Zatvor je pretrpan. Mnogi zatvorenici spavaju na hladnom, betonskom podu u ćelijama u kojima vlada vlaga i ne dopire svijetlo. Nasilje je svakodnevna pojava. Korupcija vlada na svim nivoima, a najčešće se trguje narkoticima i mobilnim telefonima", navodi se u dijelu izvještaja.

Čak su i zatvorenici četiri dana štrajkovali glađu zbog očajnih uslova, navodeći da su "ćelije u Idrizovu poput štala, a da za slobodan vikend moraju da izdvoje mito u iznosu od 500 do 1.000 eura".

Nakon objavljivanja izvještaja Savjet Evrope uputio je hitan zahtjev makedonskoj vladi da potvrdi i dostavi dokaze da će, između ostalog, "prestati sa upotrebom lanaca kao načina kontrole zatvorenika" i "drastično poboljšati uslove u kaznenim ustanovama".

KPZ "Zabela" u Srbiji - najstrožije mjere bezbjednosti

zabela

Dio zatvora "Zabela" kod Požarevca koji se popularno naziva "Alkatraz" izgrađen je 2007. godine sa ciljem da u njemu izdržavaju kaznu osuđenici pred Specijalnim sudom za organizovani kriminal i ratne zločine, zbog čega su mjere bezbjednosti na najvišem nivou. Nivo preduzetih mjera potvrđen je i u praksi jer za ovih osam godina niko od osuđenika iz ovog dijela zatvora nije pobjegao (ne uključujući one koji su imali poluotvoreni tretman), iako je među zatvorenicima bilo planova i pokušaja.

Sedmi paviljon Zabele je najstroži zatvor u Srbiji, veličine je 2.200 kvadrata,  i u njemu je smješteno do 120 osuđenika, koje od spoljnjeg svijeta ograđuje poseban zid koji na svakom uglu, pored kamera, ima po stražarsku kućicu. Kućice su međusobno povezane stazom u ovom zidu.

Sama zgrada liči na grad u gradu, ima tri nivoa, a na svakom se nalazi ovalna stražarska kontrolna soba obložena neprobojnim staklima. Kontrolne sobe na sva tri nivoa su povezane spiralnim stepenicama, a u slučaju pobune, zatvorenici ne mogu da uđu kod stražara. Jedino stražar u ovoj sobi može da otvara glavna ulazna i ostala vrata na svakom od spratova.

U čitavom zatvoru postavljene su kamere, koje na monitorima nadgleda stražar u kontrolnoj sobi.

Zatvorske ćelije su ograđeni i metalnim vratima sa špijunkama i rešetkama. Unutra je smješten krevet, polica, televizor. Svaka ćelija ima tuš, lavabo, i mokri čvor. Svjetlost unutra prodire kroz mutno staklo prozora zaštićenog rešetkama. Komunikacija sa posjetiocima odvija se u posebnim kabinama sa neprobojnim staklom  i telefonom kojim komuniciraju.  Dvorište za šetnju je oivičeno zidovima od šest metara, zaštićeno kamarama i stražarima, i rešetkama odvojeno na dva dijela. Milorad Ulemek Legija, osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića, ubistvo ivana stambolića i pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi bio je prvi zatvorenik "Zabele", u kojoj kaznu služe osuđenici pred Specijalnim sudom i Sudom za ratne zločine koji su ocijenjeni kao "opasnost po društvo".

KP "Glina" u Hrvatskoj - najdrastičnije kazne

U ovom hrvatskom zatvoru postoje posebne "gumene sobe", u kojima su smješteni najgori prestupnici. Onaj koga odvedu u zloglasnu sobu kažnjava se drastično. Jedan od primjera jesu nagle promjene temperature vazduha, koji naposletku dovodi do ozbiljnog ugrožavanja zdravlja. Silovanja su učestala kao dio "kamate" za pruženu uslugu ili zaštitu. Naravno, ozbiljni prestupnici poput zlostavljača žena i pedofila, ali i cinkaroša, obavezno postaju meta zatvorskih silovatelja.

Zagrebački "Jutarnji list" prošle godine objavio je ispovijest Dejana Vidovića, koji je rekao da se njegov sin Nedjeljko Savić (23) ubio u zatvoru u Glini jer je bio meta maltretiranja, kako čuvara tako i ostalih zatvorenika.

''Rođaci i poznanici koji su bili s njim smješteni u Glini rekli da su ga maltretirali i šikanirali drugi zatvorenici, ali i čuvari. Kažu da je to teško podnosio i to je možda razlog zašto je odlučio da digne ruku na sebe'' rekao je Savić za "Jutarnji".

"Spuž" u Crnoj Gori - najgore tuče zatvorenika

ziks

Zatvor u Spužu važi za najozloglašeniji u Crnoj Gori. Tome svjedoče i brojne priče o učestalim napadima koji se događaju u ovoj kaznenoj ustanovi. Tako je početkom jula ove godine došlo do obračuna pripadnika različitih kotorskih klanova, kada je zatvorenik Jovan Jovanović sasuo vrelo ulje po licu i tijelu zatvoreniku Igoru Božoviću. Činjenica da je Jovanović dobio šerpu sa vrelim uljem ukazuje na korupciju među čuvarima, prenijeli su tada domaći mediji.

Masovne tuče zatvorenika takođe su česta pojava, a jednom prilikom stradali su i zatvorski policajci, od kojih je njih šest završilo na Urgentnom centru zbog teških tjelesnih povreda, nakon što su ih robijaši iz paviljona B tukli tegovima i šipkama iz teretane. zatvorenicima nije strano ni uzimanje čuvara za taoca, što su uradili u znak odmazde jer je prethodno jedan od osuđenika brutalno pretučen od strane čuvara u Spužu.  (Blic)

Portal Analitika