Kultura

"Fizis", zbirka pjesama Ivane Vojvodić

Zbirka poezije „Fizis“ Ivane Vojvodić nedavno je objavljena u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja i Crnogorskog društva nezavisnih književnika.
"Fizis", zbirka pjesama Ivane Vojvodić
Portal AnalitikaIzvor

Knjigu čini nekoliko ciklusa: „Kratka istorija duhova“, „Za zeleno“, „Žeđ riba“ i „Horizont“. - Ivana Vojvodić u svojoj brižljivo „sakupljanoj“ poeziji otkriva sasvim novi svijet koji lebdi između umjetnosti i nauke, u kojem pokušava kroz razne poetske forme da obradi neke od najvažnijih ljudskih tema poput ljubavi, društvenih pojava, smrti, strasti itd. Njena poezija potpuno je modernog izraza. Ona se u svojoj zbirci „Fizis“ bavi stihovnim eksperimentisanjem u smislu forme, umjetničke ekspresije, mogućnostima jezika, ritma, zvuka, ne mnogo drugačije od načina kojima su otkrivane tajne svijeta u laboratorijama znanja. Mnogoznačnost stihova iz zbirke „Fizis“ odlikovana je posebnom atmosferom koja upućuje na prolaznost života i snagu ljudske sudbine. Priča Ivane Vojvodić ispričana je na lijepom i dostojanstvenom jeziku žene koja ovom knjigom dokazuje da je zrela pjesnikinja. Poezija Ivane Vojvodić do sada je objavljivana uglavnom u antologijama i časopisima. Ovom knjigom će prostor ženskog autorstva pogotovo u Crnoj Gori biti značajno oplemenjen - zapisala je urednica izdanja Dragana Tripković o knjizi.

Ivana Vojvodić rođena je 1983. u Podgorici. Studirala je fiziku na Univerzitetu Crne Gore i Universitetu „Leopold-Franzens“ u Inzbruku. Koautorka je više naučnih radova iz oblasti fizike plazme, te dobitnica brojnih nagrada i stipendija. Od 1996. je aktivna u civilnom sektoru, a od 2001. profesionalno, prvenstveno kroz angažman u Juventasu, Fondaciji za promovisanje nauke - PRONA i CEMI-ju. „Fizis“ je njena prva zbirka poezije.

Za izdavača je potpisan Milorad Popović, a knjigu je likovno opremila Suzana Pajović.

 

Portal Analitika