Svijet

UN: Gutereš i dalje vodi, Lajčak pretekao Jeremića

U Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija završen je treći krug izjašnjavanja o kandidatima za novog generalnog sekretara UN, poslije kojeg je u prednosti Antonio Gutereš, Miroslav Lajčak je drugi, dok je kandidat Srbije Vuk Jeremić na trećem mjestu.
UN: Gutereš i dalje vodi, Lajčak pretekao Jeremića
Portal AnalitikaIzvor

Gutereš je dobio 11 pozitivnih glasova, tri negativna i jedan neodlučni, Lajčak devet pozitivnih, pet negativnih i jedan neodlučni, a Jeremić je imao sedam pozitivnih, pet negativnih i tri neodlučna glasa.

"Mi ćemo nastaviti intenzivnom kampanjom ‎uoči četvrtog kruga glasanja, koje se očekuje u septembru", rekao je Jeremić poslije glasanja.

Jeremić je preko svog Tviter naloga zahvalio na ohrabrenju da uđe u četvrtu rundu glasanja za novog generalnog sekretara UN.

Treće mjesto sa Jeremićem dijeli Bugarka Irina Bokova koja je, prema diplomatskim izvorima, osvojila isti broj glasova kao i bivši šef diplomatije Srbije.

Gutereš je i u drugom krugu glasanja imao najviše ohrabrujućih glasova, dok je Jeremić tada bio drugi.

Predsjedavajući Generalne skupštine UN Mogens Liketoft saopštio je da ga je predsjednik Savjeta bezbjednosti UN ambasador Ibrahim iz Malezije obavijestio da je održano treće neformalno glasanje o stavovima Savjeta o budućem generalnom sekretaru UN.

Liketoft podsjeća da je još u saopštenju 21. jula naveo da prihvata neformalnu prirodu preliminarnog glasanja, ali je i tada istakao da odsustvo bilo kakvih detalja, osim činjenice da je glasanja bilo, malo znači i ne ispunjava očekivanja članova i novih standarda otvorenosti i transparentnosti.

Broj kandidata smanjen je sa 12 na 10, jer su hrvatski i crnogorski kandidati, Vesna Pusić i Igor Lukšić, odustali.

Prije zvaničnog glasanja u oktobru, sljedećeg mjeseca slijedi još jedno nezvanično odmjeravanje snaga.

(Beta)

foto: Rojters

Portal Analitika