Sci/Tech

INFOFEST 25. septembra

23. Festival informatičkih dostignuća - INFOFEST 2016, pod sloganom „Čudesni ključ“, biće održan od 25.septembra do 1. oktobra 2016. u hotelu „Avala&Villas“ u Budvi.
INFOFEST 25. septembra
Portal AnalitikaIzvor

INFOFEST je, već decenijama, najznačajnija regionalna manifestacija iz oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija, koja svake godine ima više od 1.000 učesnika - predstavnika državnih organa, javnih preduzeća, obrazovanja, finansijskih institucija, sektora energetike, telekomunikacionih operatora i drugih velikih privrednih sistema.

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, prvi put na Infofestu, imaće izložbeni punkt.

Na ovogodišnjem Infofestu to Ministarstvo biće nosilac regionalnog panela na temu “Digitalno društvo i operativni dometi elektronske uprave”, kao i sesija "Sajber bezbjednost je zajednička odgovornost" i "Open source u Crnoj Gori – izazovi i mogućnosti", ali i drugih aktivnosti.

''U prezentacionom dijelu programa predstaviće se veliki broj kompanija, među kojima su svjetski tehnološki lideri (Hewlett Packard, Microsoft, Oracle, Symantec Corp, SAP, itd) i najznačajnije ICT firme u regionu - Saga, S&T, Energodata, Asseco SEE, Lanaco, TeleGroup, Čikom, Infolink, Zeta, Aliter Technologies, Digit MN itd. U programu će učestvovati i telekomunikacioni operatori (Crnogorski Telekom, Telenor, Orion telekom), kao i značajni konzumenti informaciono-komunikacionih tehnologija (Centralna banka Crne Gore, Ministarstvo prosvjete Crne Gore, Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost CG , Radio-difuzni centar, MONSTAT, Direkcija za e-upravu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, itd)'', najavljeno je iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.

Fokusne teme INFOFESTA 2016 biće: „Digitalno društvo. Operativni dometi elektronske uprave“, „Nova era u savremenom bankarstvu – Digital Banking“, „Bezbjednosne dileme i sigurnosni izazovi“, „Budućnost Cloud koncepta“ i „Internet of Things“.

Pored prezentacija novih projektnih rješenja, ICT kompanije će ponudu predstavljati i u okviru Infofest izložbe''.

I ove godine, Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) i Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) organizovaće XIV Međunarodnu konferenciju o regulatornoj djelatnosti u sektoru elektronskih komunikacija na temu „Regulacija tržišta elektronskih komunikacija“, u programskoj povezanosti sa Forumom za Reginalni razvoj za Evropu.

Pošta Crne Gore biće nosilac specijalnog Infofest programa – Savjetovanja „Digitalna teritorija pošte“, a nastavljajući saradnju početu prošle godine, Crnogorski olimpijski komitet (COK) će i na Infofestu 2016. organizovati savjetovanje na temu „Sport kao informatički domen“. U formi okruglog stola biće obrađena tema: „Digitalna transformacija industrija i izgradnja digitalnih preduzeća“ čiji je nosilac zagrebačka kompanija InfoDom.

Infofest 2016 je domaćin i Godišnjeg skupa ICT klastera balkanskih i crnomorskih država.

U okviru Regionalne naučno-stručne konferencije „Infofest Pulse“ biće predstavljeno 16 najuspješnijih autorskih radova, odabranih po javnom pozivu organizatora.

INFOFEST od osnivanja ima status manifestacije od državnog značaja. Festival zajednički organizuju Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije i kompanija Biznis Link.

Atmosferu manifestacije upotpuniće animativni sadržaji – svečano otvaranje INFOFEST-a, „Veče prijatelja“, izleti i sadržajni zabavni programi.

Portal Analitika