Politika

BEŠIĆ: DPS je najozbiljniji politički igrač

Čudna situacija vlada trenutno na crnogorskoj političkoj sceni. Mjesec i po dana je do jubilarnih desetih parlamentarnih izbora od uvođenja višestranačja. Velik je broj političkih aktera, a još niko ne zna ko će sa kim u koaliciju, i da li će uopšte biti.
BEŠIĆ: DPS je najozbiljniji politički igrač
Portal AnalitikaIzvor

Politički analitičar Miloš Bešić za Pink M kaže da vjeruje da će ipak biti nekih saveza, samo treba vidjeti kojih jer će od toga najviše zavisiti raspopodjela glasova.

“Očekujem jednu vrlo dinamičnu kampanju, nema nikakve sumnje da će biti udaraca i ispod pojasa i svih metoda političke borbe i dozvoljenih i ne dozvoljenih radi dobijanja glasova i što veće podrške”, ističe Bešić.

A koaliciju su kao moguću najavili Demos, Ura i Snp. Bešić ističe da Demos i Snp imaju gotovo slične poglede, te da podudarnost stavova kvari Ura. Tvrdi da svaka koalicija u Crnoj Gori ima lošu sinergiju, te da bi samostalnim nastupom na izbore partije bolje prošle.

“ Mislim da kada Ura potencijalno prilazi ovoj vrsti koalicje da zapravo oni gube citavo biračko tijelo koje će poći ka drugim partijama. Tim glasačima je jako teško da glasaju za Snp i Demos“.

Demokratskoj partiji socijalista, kao najkrupnijem igraču, po riječima Bešića mogu da pariraju samo dvije jake opozicione liste.

„Jedna sa jasnom građanskom crnogorskom matricom, a druga sa jasnom građanskom prosrpskim predzankom“, dodaje on.

Ulazak i još brži izlazak  URE iz Vlade, Bešić naziva zbunjujućom situacijom koja im a problem arhitetonske prirode. Dodaje da je svaka partija trebala da u Vladu izbornog povjerenja pošalje svoje lidere, a ne kako kaže, korektne ljude bez političkog autoriteta. Ističe da je ponašanje opozicionih aktera zbunjujuće te da tu nema strategije političke komunikacije.

“Niti ste znali šta hoćete ulaskom u Vladu niti tačno znate šta želite izlaskom iz nje. I to je veliki problem, ne samo da su zbunjeni glasači, već su i oni sami zbunjeni. Ušli smo u Vladu pa izašli, ministri ostaju, ali mi ih zovemo da izadju, onda ova druga dva člana trojke ostaju, a mi smo izašli a uradili smo dobar posao. Pa zašto smo onda izašli”, poručuje analitičar.

Bešić smatra da bi konačno morali da se dogovore šta hoće a šta neće, pošalju jasnu poruku i stanu iza svog stava kako bi slika u oćima glasača bila jasnija.

AUTOR: PinkM
Portal Analitika