Društvo

JOVOVIĆ: Od 12. septembra sedam crnogorskih škola u novom ruhu

Početak školske godine odgođen je u sedam obrazovno-vaspitnih ustanova u Crnoj Gori, jer su te ustanove u okviru projekta “Energetska efikasnost u javnim zgradama” koji realizuje Ministarstvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom prosvjete.
JOVOVIĆ: Od 12. septembra sedam crnogorskih škola u novom ruhu
Portal AnalitikaIzvor

“Tako da će školsku 2016/17. školsku godinu učenici Osnovne škole “Njegoš” sa Cetinja, Gimnazije iz Danilovgrada i Srednje stručne škole “Inž. Marko Radević” iz Podgorice početi 5. septembra, dok će učenici Osnovni škola “Milorad Musa Burzan” iz Podgorice,”Bedri Elezaga” iz Ulcinja i srednjih stručnih škola “Spasoje Raspopović” i elektrotehničke “Vaso Aligrudić” početi 12. septembra”,kazala je PR Ministarstva prosvjete Marija Jovović.

Početak školske godine odgođen je zbog završetka radova koji se realizuju u okviru treće faze Programa energetske efikasnosti, a za koji je utrošeno oko 5 miliona eura.

“Ono što treba reći je da ovaj projekat usmjeren na stvaranje boljih uslova za rad u samim obrazovno vaspitnim ustanovama, ali i sa aspekta energetske efikasnosti, odnosno potrošnje same energije i stvaranja boljih uslova za vrijeme hlađenja i grijanja u obrazovno vaspitnim ustanovama”, objašnjava Jovović.

Za tri srednje škole u Podgorici utrošeno je skoro milion eura. Direktor Elektrotehničke škole Veselin Pićurić zadovoljan je što će ta škola od 12. septembra imati novo ruho i omogućiti učenicima potpuno nove uslove za rad.

“Konačno ove tri škole su došle na red i izvršila se kompletna rekonstrukcija. Ono što je falilo učenicima elektortehničke škole su toaleti,koje škola nije imala i zbog toga jue bila u velikom problemu. Zamijenjena je kompletna stolarija,elektoro instalacije,rasvjeta”, objašnjava direktor elektrotehničke škole Veselin Pićurić.

Direktori škola biće ti koji će napraviti plan rada kako bi se nadoknadili propušteni časovi, a plan svih škola je da se do početka drugog tromesječja nadoknadi propuštena nastava.

“Tih sedam radnih dana koje ćemo propustiti, to je sedam subota koje ćemo odraditi u septembru i oktobru.”, kazao je Pićurić.

Do sada je kroz ovaj Program rekonstruisana 21 vaspitno-obrazovna ustanova u Podgorici, Nikšiću, Kotoru, Herceg Novom, Ulcinju, Ražajama, Plavu, Cetinju, Danilovgradu, Pljevljima, za šta je potrošeno preko 13 miliona eura. (Pink M)

Portal Analitika