Abiznis

IFC: Četiri miliona eura za kreditiranje malog biznisa u Crnoj Gori

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, odobrila je kredit u iznosu od četiri miliona eura mikrokreditnoj finansijskoj instituciji Alter Modus iz Crne Gore, kako bi poboljšala servisiranja potreba mikro i malih preduzeća.
IFC: Četiri miliona eura za kreditiranje malog biznisa u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Ovaj kredit je dio širih napora IFC-a usmjerenih ka eliminisanju ekstremnog siromaštva i unapređenju opšteg prosperiteta u Crnoj Gori. Njegova svrha je da se manjim biznisima omogući pristup kreditima i ostalim vitalnim instrumentima finansiranja, čime bi im se olakšao razvoj, otvaranje radnih mjesta i stimulisao ekonomski rast. Sredstva koja obezbjeđuje IFC smatraju se ključnim za Crnu Goru u kojoj više od 60% zaposlenih radi u malim preduzećima, a koja pri tome ostvaruju više od 30% nacionalnog izvoza.

“Kreditiranjem preduzetnika i mikro i malih preduzeća možemo im pomoći u razvoju potencijala i na dugi rok, u stvaranju čvrste osnove za održiv ekonomski razvoj u Crnoj Gori,” riječi su Luke Đurović, predsjednika Odbora direktora Alter Modus. “Saradnja Alter Modus-a sa IFC-em, najvećom globalnom razvojnom institucijom koja je usmjerena na privatni sektor, predstavlja ujedno i priznanje za visok nivo kvaliteta našeg dosadašnjeg rada.”

IFC će podržati i napore Alter Modus-a ka povećanju broja klijenata - mikro i malih preduzeća - tokom narednog četvorogodišnjeg perioda.

“Odobravanje kredita Alter Modus-u predstavlja i indikator našeg povjerenja u mikrofinansijski sektor u Crnoj Gori,” rekao je Tomas Lubek, regionalni menadžer IFC-a za zapadni Balkan. “Mikrofinansijske institucije igraju ključnu ulogu u razvoju malih preduzeća na crnogorskom tržištu i mi nastavljamo da podržavamo lakši pristup finansijskim sredstvima preduzetnicima u zemlji.”

Crna Gora je od 2007. godine akcionar i član IFC-a. Do danas, IFC je plasirao više od 87 miliona eura u Crnu Goru.  Aktivnosti IFC-a su usmjerene ka boljem pristupu finansijskim sredstvima kroz podršku razvoju lokalnih finansijskih institucija, naročito onih koji se bave kreditiranjem malih i srednjih preduzeća. IFC je investirala i u trgovinski sektor i razmatra nove opcije u crnogorskoj privredi koja ostvaruje brz rast. Savjetodavne usluge IFC-a u Crnoj Gori, od kojih se neke pružaju u saradnji sa Svjetskom Bankom, usmjerene su ka unapređenju investicione klime, poboljšanju rezultata poslovanja privatnih preduzeća, te ka većem učešću privatnih preduzeća u infrastrukturnim projektima.

O IFC

IFC, članica Grupacije Svjetske banke, najveća je institucija za globalni razvoj koja je usmjerena na razvoj privatnog sektora tržišta u razvoju. Sarađujemo sa više od 2.000 kompanija širom svijeta i uz pomoć šezdesetogodišnjeg iskustva stvaramo mogućnosti tamo gdje su one najneophodnije. Tokom finansijske 2016.godine, naše dugoročne investicije u zemljama u razvoju dostigle su gotovo 19 milijardi dolara, pri čemu koristimo kapital, ekspertizu i uticaj kako bi omogućili privatnim preduzećima i privredi da iz zone siromaštva pređu u zonu prosperiteta čime se pospješuje opšte blagostanje. Za više nformacija, posjetite www.ifc.org

Portal Analitika