Politika

SEKULIĆ: Novonastali problem u vezi sa ličnom kartom ne može uticati na izborni proces!

Novonastali problem u vezi sa ličnom kartom ne može uticati na izborni proces, kazao je poslanik DPS-a Predrag Sekulić. On je u emisiji “U žiži” koja se emituje na programu Pink M televizije večeras u 21h kazao da naša lična karta sadrži biometrijske podatke.
SEKULIĆ: Novonastali problem u vezi sa ličnom kartom ne može uticati na izborni proces!
Portal AnalitikaIzvor

“Ne može se izborni proces dovesti u pitanje sa stavom da li je ili nije biometrijska lična karta. U toj ličnoj karti postoji biometriski podatak, a to je fotografija i na osnovu nje svako od nas može biti identifikovan preko MRZ čitača”, kazao je Sekulić.

S druge strane ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović ponovio je stav eksperata iz francuske koji su kazali da naša lična karta nije biometrijska, ali da je rađena na osnovu biometrijskih podataka.

Danilović kaže da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika predviđeno da se može glasati biometrijskom ličnmom kartom ili pasošem, dok u Zakonu o ličnoj karti piše da se biračko pravo može iskoristit pokazivanjem lične karte.

“Ako je dokazivo da naša lična karta nije biometrijska onda moramo promijeniti član ovoga zakona i uskladiti ga sa Zakonom o ličnoj karti ili moramo promijeniti Zakon o ličnoj karti i uskladiti ga Zakonom o izboru odbornika i poslanika”, kazao je Danilović.

Prema mišljenju dekana Fakulteta za državne i evropske studije Đorđa Blažića u fokusu čitave priče trebalo bi da bude biračko pravo koje propisuje Ustav a ne lične karte.

„Lične karte i sve ovo ostalo, to mogu da budu pitanja i sredstva za neke druge ciljeve ali za pravne ciljeve ne“, kazao je Blažic.

AUTOR: PinkM

Portal Analitika