Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Pajović: Bićemo dio Vlade prosperiteta, a ne kontinuiteta; rezultat izbora osporavaće samo gubitnici

Pajović: Bićemo dio Vlade prosperiteta, a ne kontinuiteta; rezultat izbora osporavaće samo gubitnici

Lider Pozitivne Crne Gore i predsjednik Skupštine Darko Pajović kazao je, u intervjuu za portal Antena M, da izborni proces neće biti savršen, ali da će biti najbolji mogući u datim uslovima, a legitimnost izbora biće upitna za one koji nijesu sposobni da ostvare dobar rezultat.
Pajović: Bićemo dio Vlade prosperiteta, a ne kontinuiteta; rezultat izbora osporavaće samo gubitnici
Portal AnalitikaIzvor

Što se tiče njegove stranke, Pajović poručuje da je saradnja moguća sa svima koji žele promjene i ne žele skretanje Crne Gore sa njenog aktuelnog evroatlanskog puta. Mjesta za saradnju nema sa onima koji žele status quo i nemire. Predstojeća izborna kampanja biće teška, sa oštrim riječima, pa čak i novim aferama i pokretanjem starih, ocijenio je Pajović za naš portal.

Intervju prenosimo integralno.

ANTENA M: Da li je, nakon odluke URE da napusti Đukanovićev kabinet i stava Demosa i SDP-a da je Sporazum grubo prekršen, te ostanka tri ministra, Vlada izbornog povjerenja u stanju da ispuni svoju funkciju da dovede do izbora čiji će rezultat svi učesnici priznati? Ocjene potpredsjednice Vlade Azre Jasavić za rad Vlade su pozitivne?

- Legitimnost izbora biće naravno biti upitna za aktere koji nisu sposobni da ispune obaveze koje su preuzeli u Vladi. Ovo ne zato što će izborni proces biti sporan, nego zato što će oni imati loš rezultat na tim izborima, a koji je njihova i samo njihova krivica. Ulaskom u Vladu oni su preuzeli obavezu da pospiješe izborni proces.

U toj Vladi su se pokazali ne naročito sposobnim da obavljaju svoj posao, i izlazak iz Vlade predstavlja unaprijed alibi za njihov izborni neuspjeh. To je jedina prava istina kada je riječ o URA-i. Da li će izborni proces biti regularan, i da li će biti priznat od strane nekih političkih aktera dva su odvojena pitanja.

Moj je stav da izborni proces neće biti savršen, ali će biti najbolji mogući u datim uslovima, i svakako bolji od prethodnih izbora. Vlada u principu radi stabilno, i ne vidim razloga da bude drugačije.

ANTENA M: Pojedini analitičari smatraju da će se URA i SDP, u borbi za glasove, najviše sudarati sa Pozitivnom... Potvđuje li to kampanja koja je na terenu počela?

- Vjerovatno da dio biračkog tijela vaga i razmišlja između ove tri partije, i normalno je da će se svaka partija boriti za što snažniju podršku. Ako to kvalifikujete kao ’sudaranje’, odgovor je da, sudaranje je sastavni dio političkog života, naročito u izbornom periodu.

ANTENA M: Analitičari takođe procjenjuju da bi programski bliske partije poput vaše, Socijaldemokrata i Crnogorske demokratske unije pametno djelovale ako bi formirale predizbornu koaliciju. Šta vi mislite? Da li je sujeta lidera glavna prepreka nekog takvog saveza?

- Ne mislim da analitičari mogu bolje da procijene efekte koalicija u odnosu na naše partijske procjene. Kada je riječ o ovim procjenama, rezultati svih istraživanja koje smo obavili pokazuju da bi ova koalicija imala negativnu sinergiju, i mislim da je to ključni argument da se ovakva koalicija ne formira, a ne sujete lidera.

ANTENA M: U julu ste u Parlamentu ste rekli da ćete i nakon izbora biti dio odgovorne vlasti. Znači da je koalicija sa DPS-om realna mogućnost?

- Mi smatramo da ćemo biti dio vlasti iz prostog razloga što smo kao partija pokazali veći kapacitet da pokrenemo političke promjene i da se u tim promjenama ponašamo odgovorno, nego što je to slučaj sa ostalim opozicionim partijama. Mi nudimo ono što sasvim izvjesno treba svim građanima Crne Gore, a to su dvije, samo na prvi pogled nepomirljive stvari.

Prvo, to je politička stabilnost i drugo, to su prijeko potrebne političke, ekonomske i društvene promjene. Mi garantujemo da stabilnost neće biti ugrožena, a da će se promjene dešavati. To je princip na kome počiva Pozitivna Crna Gora i duboko sam uvjeren da to prepoznaju svi građani i politički aketri, uključujući i DPS.

ANTENA M: Da li je i pod kojim uslovima neka od opozicionih stranaka moguć postizborni koalicioni partner Pozitivne?

-  Nemamo mi problem da budemo dio vlasti sa drugim partijama bez obzira na tradicionalne, čini mi se danas obesmišljene, kvalifikacije ko je vlast a ko opozicija. Imamo problem, međutim, da sa nekim političkim akterima gradimo bilo kakvu saradnju.

Jednostavno, postoje tri osnovna uslova da bi sa nekim sarađivali.

Prvo, to je da se ni na koji način ne dovodi u pitanje državni integritet i prozapadni kurs kojim se Crna Gora kreće. Partije koje na ovo nisu spremne nisu naši partneri u bilo kojoj varijanti.

Drugo, ne smije se dozvoliti anarhija, nestabilnost, haos, politička entropija. Oni koji žele ulične promjene, katastrofična scenarija i haos u bilo kom smislu, ne mogu biti naši partneri.

Treće, nema potrebe i nećemo sarađivati sa onima koji nisu spremni na političke promjene. Nama su potrebne promjene, i to je valjda svima jasno. Dakle, ne želimo partnerstvo sa onima koji žele status quo.

Mi smatramo da nije dovoljno mijenjati vlast, potrebno je mijenjati politiku. Mi nećemo vladu kontinuiteta, mi hoćemo vladu prosperiteta. Mi želimo da prekinemo sa ekonomijom koja počiva na neoliberalnim principima i interesima profita, mi želimo da vratimo solidarnost i socijalnu pravdu.

ANTENA M: Očekujete li da i u predizbornoj kampanji Pozitivna bude meta opozicije? Oni već dugo tvrde da da ste izdali opozicione birače?

- Oni mogu da tvrde šta hoće, nerijetko se ponašaju neozbiljno, neodgovorno i kontradiktorno, tako da nas njihove kvalifikacije i etikete ne zanimaju. Najprije, mi ne pristajemo na tradicionalnu kvalifikaciju i klasifikaciju o tome ko je vlast a ko opozicija, naprosto zato što je to u trenutnim uslovima besmisleno.

Demos i SDP su danas u vlasti. Pozitivna isto tako. Dakle u vlasti smo svi mi, a oni bi htjeli da i dalje imaju status opozicije. To je naprosto suludo i besmisleno. Nikoga nikada mi nismo izdali, mi smo samo odgovorno zaštitili državne interese i obezbijedili promjene, demokratski i politički napredak.

Da je to tako dokazuje činjenica da upravo oni koji nas optužuju, danas sjede u Vladi.

ANTENA M: Očekujete li da će ova kampanja ponovo lansirati stare afere, i pokrenuti neke nove?

- Kreiranje i lansiranje nekada pravih a nekada lažnih afera sastavni je dio političke prakse komunikacije u Crnoj Gori, a ovo naročito važi u izbornom procesu. Dakle, očekujem, tačnije, to će se dešavati i ja neću biti time iznenađen.

U svakom slučaju, očekujem tešku kampanju sa puno teških riječi na svim stranama. Što se nas tiče, spremni smo na sve niske udarce i budite uvjereni da ćemo se od toga efikasno braniti.

ANTENA M: Da li ćete funkciju predsjednika Skupštine iskoristiti u kampanji za promociju Pozitivne? Potpredsjednik Vlade Milorad Vujović poručio je nedavno da su vaše i posjete koleginice Jasavić opštinama čista politička kampanja?

- Potpredsjednik Vujović nema političkog kapaciteta, niti integriteta u bilo kom smislu da druge optužuje za bilo šta, zato što se pokazao nesposobnim da obavlja svoj posao. Ja bih volio da ga vidim da u Vladi radi nešto korisno, i ako to bude radio, nemam problem da radeći u interesu države politički profitira.

Dakle, on jednostavno ne može da politički profitira zato što je nesposoban, pa mu teško pada činjenica da Pozitivna politički profitira zato što dobro radimo svoj posao. To je jednostavna istina.

ANTENA M: Koristite društvene mreže, aktivni ste na Twitteru, retvitujete pojedine…Čitate li komentare na vaš račun, ima pozitivnih, ali i negativnih…kako reagujete na njih, da li ikada odgovorite korisnicima društvenih mreža?

- Društvene mreže su sastavni dio političke komunikacije danas. Da, mi ih efikasno koristimo, i koristićemo ih i dalje. Što se komentara tiče, njih ne čitam. Naprosto, to ne pišu nikakvi građani nego partijski ’botovi’ koji se kriju iza nekakvih nadimaka.

To je jedan od problema interneta kao novog medija. Nekada ste morali imenom i prezimenom da stanete iza onoga što govorite. Danas, jednostavno se sakrijete iza nadimka i iz vas na društvenim mrežama izlaze veoma mračne strane vaše ličnosti. Ali to je današnje vrijeme, i na to se treba jednostavno priviknuti. Sa druge strane, volim društvene mreže, smatram ih veoma demokratičnim.

Na njima sam sreo mnogo pametnih i talentovanih ljudi.

Antena M 

Portal Analitika