Zanimljivosti

Dan toplesa - pravo na gole grudi na javnim mjestima

Širom SAD žene su u nedjelju obilježile Dan toplesa, zalažući se za jednakost polova i pravo žena da budu golih grudi na javnim mjestima na kojima je to dozvoljeno i muškarcima.
Dan toplesa - pravo na gole grudi na javnim mjestima
Portal AnalitikaIzvor

Oko 50 žena se u nedjelju popodne prošetalo u toplesu na plaži u Los Anđelesu, idući iza velikih rozih grudi na naduvavanje na kojima je bilo napisano "jednaka prava na toples".

"Moje tijelo nije zločin", pisalo je na transparentu koji je nosila jedna od učesnica protesta.

Više desetina žena, kao i nekoliko muškaraca, prošetali su se golih grudi Brodvejom u Njujorku, dok su ih prolaznici zagledali i fotografisali.

Slični događaji su organizovani i u Nju Hempširu, Denveru i još nekoliko gradova.

2908toples2

Predsjednica organizacije GoToples Nadin Grej izjavila je da se nada da će ti događaji otkloniti iznenađenje i zaprepašćenost koja se javlja kod ljudi kada vide gole ženske grudi.

"Ovo nastojanje da žene idu u toplesu u 21. vijeku snažno je kao i želja žena da glasaju u 20. vijeku. Možda je senzualno, ali nije nezakonito biti senzualan", rekla je Nadin Grej.

2908toples3

Zakoni o mogućnosti da žene budu u toplesu razlikuju se u američkim saveznim državama.

Dan toplesa (GoTopless day) obilježava se svake godine u avgustu, u nedjelju koja je najbliža Danu jednakosti žena, kada Amerikanke obilježavaju dobijanje biračkog prava.

Izvor: N1

Portal Analitika